Annons
Insändare

Jeanette Ovesson: Vi måste vara beredda att ta emot ukrainska flyktingar

Svar på Per-Ingvar Rosenbergs insändare 6 augusti ”Vi uppskattar att Centern vill kämpa för museet” angående frågan om försäljning av lokal i Kivik.
Kivik • Publicerad 11 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kiviks museum i källarlokalen. Tanken var att museet skulle flytta upp i grannbuggnaden, Äppellundens förskola. Som nu står beredd att ta emot flyktingar.
Kiviks museum i källarlokalen. Tanken var att museet skulle flytta upp i grannbuggnaden, Äppellundens förskola. Som nu står beredd att ta emot flyktingar.Foto: Eva Sonesson

Stiftelsen Kiviks museum har inkommit med en förfrågan om att få köpa fastigheten Äppellunden (före detta förskola) i Kivik för att flytta sin verksamhet dit.

Ett beslut om att sälja nämnda fastighet måste tas i kommunfullmäktige.

Annons

När ärendet kom till kommunstyrelsens arbetsutskott för beredning 23 mars i år hade kriget i Ukraina nyligen brutit ut. Vi hade då fått veta att vi som kommun skulle vara beredda att ta emot väldigt många flyktingar.

Äppellunden är en av få kommunala lokaler som direkt skulle kunna användas som boende. Vid förra flyktingkrisen bodde ensamkommande barn och unga där och med bara små insatser är lokalen inflyttningsklar.

Denna information gjorde att vi, samtliga ledamöter i kommunstyrelsens arbetsutskott, ansåg att vi behövde avvakta utvecklingen. Kommunstyrelsens arbetsutskott representeras av fem partier; Moderaterna, Centern, Socialdemokraterna, FI (fd) och Sverigedemokraterna.

Vi vill inte förhala frågan och det tycks inte vara något partis önskan. Vi är fortfarande i ett osäkert läge när det gäller Ukraina.

Det har inte blivit som prognoserna visade men faktum kvarstår, vi ska vara beredda att ta emot ett antal ukrainska flyktingar. Anvisningstalet har minskat från 194 till 57 individer plus de sedan tidigare tilldelade kvotflyktingarna om 19 personer.

Påståendet om att vi inte har några flyktingar från Ukraina är felaktigt liksom att skälet till att ta emot flyktingar skulle handla om att tjäna pengar. Vi har tolv anvisade flyktingar från Ukraina just nu i Simrishamns kommun och skälet till att ta emot dem bygger på solidaritet, anständighet och humanism.

Vid varje sammanträde i arbetsutskottet får vi en uppdatering av läget och tar ny ställning i frågan.

Jeanette Ovesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons