Annons
Insändare

Jonas Bohman: Vi skulle inte klara oss många timmar utan el

Våra makthavare har beslutat att vi på sikt ska göra oss mindre beroende av förbränningsmotorer i vår fordonsflotta, och mer och mer gå över till en elektrifierad dito, för att minska avtrycket på vår miljö. Visst, jag är med på detta, och vill absolut inte stå i vägen för den tekniska utvecklingen.
Skåne • Publicerad 19 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
SUNDSVALL 20211129   
Elledningar norr om Timrå på måndagen. Elpriset var på måndagen det högsta sedan 2011 då Sverige delades in i fyra elområden. 
Foto: Anders Wiklund/ TT / kod 10040
SUNDSVALL 20211129 Elledningar norr om Timrå på måndagen. Elpriset var på måndagen det högsta sedan 2011 då Sverige delades in i fyra elområden. Foto: Anders Wiklund/ TT / kod 10040Foto: Anders Wiklund/TT

Våra forskare och uppfinnare har kommit långt, med att utveckla andra drivkällor, som alternativ till förbränningsmotorn.

Sen får man inte glömma bort hur man har utvecklat bensin- och dieselmotorer, med minimala utsläpp, och lukt genom decennierna. När kände du doften av bensin och diesel, från ett modernt fordon senast?

Annons

Vi ska slita på vår jord, så lite som möjligt, om uttrycket förstås. Dock kan jag känna lite oro, och att vi bygger in en osäkerhet och sårbarhet i våra dagliga liv, om allt nu bara ska drivas, och vara beroende av el.

Vi har idag förvisso el så det räcker inom landets gränser, vi exporterar emellanåt, men uppmanas ändå ransonera med elen vissa tider på dygnet, i vissa delar av landet.

Det finns planer, och prioriteringslistor, hos våra elleverantören, på hur man kan stänga ner vissa delar av vårt elnät, vid för hög elförbrukning.

Om vi nu bortser från dom höga elpriserna, så ransonerar svensken frivilligt, och solidariskt på el, på uppmaning av våra myndigheter, för vi skall hålla stabiliteten i vårt gemensamma elnät.

Redan här tycker jag det ringer en varningsklocka, på osäkerhet. Om vi nu inte kan ladda alla våra maskiner, fordon och vad det nu kan vara, var finns då back-up:en och alternativen?

Sedan tänker jag på sårbarheten, med att vara allt för beroende av bara el som driv- och värmekälla. Titta bara på kriget i Ukraina, hur Ryssland bombar och bombar, mycket med inriktning på att just slå ut elförsörjningen, och vilka konsekvenser det får på ett samhälle och dess befolkning. Rätt nedbrytande, eller hur?

Gör ett tankeexperiment, med dig själv, när du läst färdigt denna insändare, och se dig omkring, hur mycket som drivs, och/eller ska laddas upp med el. Sedan tänker du att elen försvinner, hur mycket fungerar då? Hur länge varar batterierna? Alternativa driv-/värmekällor?

Nu vill jag inte låta allt för mycket dysterkvist, så här på det nya året, men visst är det tänkvärt. Nu tror och hoppas jag att vi slipper krig och konflikt här i Sverige, men är fullständigt övertygad om, att det skulle inte ta många dagar, kanske bara timmar, att bryta ner motstånds- och försvarsviljan, hos den svenska befolkningen, om strömmen försvann.

Vi är alldeles för urbana och bortskämda, med att allt bara ska fungera, genom att bara trycka på knappen. Teknisk utveckling, och så lite avtryck på miljön, ja tack, men hur sårbara blir vi, i dessa oroliga tider? Hur sårbar är du?

Jonas Bohman, Ystad.

Annons
Annons
Annons
Annons