Annons
Insändare

Jörgen Månsson: En häpnadsväckande ovilja att reda ut skandalerna i Ystads kommun

Som kommunanställd får man ständigt höra att det är ont om pengar i verksamheten. Budgeten är bantad och slimmad. Det viktigaste ska prioriteras. Att de anställda gör det bästa man förmår av situationen helt enkelt.
Ystad • Publicerad 14 maj 2024
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skandalerna har avlöst varandra, ,en det politiska styret visar ingen vilja att utreda dem, konstaterar Jörgen Månsson.
Skandalerna har avlöst varandra, ,en det politiska styret visar ingen vilja att utreda dem, konstaterar Jörgen Månsson.

Det är väldigt viktigt att hålla budgeten. Det får inte bli några röda siffror.

Samtidigt kan vi i YA och på SVT följa några av alla de så kallade turerna som Ystad blivit kända för. Turer som inte verkar ha något slut. Det är larmskandaler, sparkade kommundirektörer, försvarshärvor, ofördelaktiga hyresavtal och ett moderat kommunalråd som låter sig bjudas på spa-hotell av en kund till kommunen.

Annons

Till samma ljuskänsliga kategori hör också mörkandet av det förra moderata kommunalrådet Kristina Bendz förehavanden. Var det ”kärleksresor” hon åkte på, med skattebetalarna som finansiärer? Är pensionen hon lyfter korrekt?

Varför motsätter sig styret en granskning av detta? Varför är man så rädd? Är det hotet om att sanningen ska komma fram som skrämmer? En sanning som kanske (läs troligen) medför att fler skandaler , signerade M, L, KD och SD, får se dagens ljus..?

Allt detta är knappast något att klappa sig på bröstet för, eller vara stolt över. Tvärtemot så borde ju skamkänslorna komma, och en vilja att rätta till eländet dyka upp hos de styrande. Men nej... så väl är det inte. Tyvärr.

I stället visar styret en häpnadsväckande ovilja när det gäller att reda ut alltsammans. Orden från kommunalrådet i kommunfullmäktige om att ”kroka arm” med oppositionen var uppenbarligen bara luft. Eller som man också kan kalla det: Struntprat!

Att känna motivation till att göra sitt yttersta i det dagliga arbetet i en underbudgeterad verksamhet är inte lätt och att känna lojalitet mot en arbetsgivare med en politisk ledning som genomsyras av korruption, lögner och tomt prat är inte särskilt kul.

Med misstankar om att pengarna kan gå till fel saker i stället för att användas i den verksamhet som kommunen är ålagd att sköta så riskerar man att arbetsglädjen hos de anställda försvinner.

Det bästa för kommunen och dess invånare vore onekligen om styret tog sitt förnuft till fånga och lämnade manegen självmant. Vi har fått nog av alla oegentligheter, lögner och felsteg.

Jag hyser ingen större förhoppning om att få någon respons för trots att man varit kommunen lojal i 39 år så betyder inte mitt ord någonting för dessa politiska höjdare som lever ett liv långt ifrån de flesta av oss de låtsas företräda.

Jörgen Månsson, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons