GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Karl-Erik Olsson och Christer Grankvist (S): Ännu ett dråpslag mot landsbygden från alliansen

Under det Alliansstyre som råder i såväl Region Skåne som i Simrishamns kommun har slagen mot landsbygden varit påfallande.
Simrishamn • Publicerad 25 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Linjen för buss 577 förkortas i december.
Linjen för buss 577 förkortas i december.

Exemplen är många och åtstramningen av räddningsvärnen, nedläggning av vallokaler som omöjliggör för medborgarna att rösta i sina egna hembyar, indragna busslinjer och avslag på att bygga ut cykelvägen Skillinge-Hammar samt nej till att bygga ut fiber i snabbare takt och för alla på landsbygden enligt ett socialdemokratiskt förslag är bara några. Till detta kommer allt strul vad gäller vårt sjukhus med stängda mottagningar.

Nu är det dags igen. Från 12 december ska busslinjen 577 mellan Borrby och Skillinge helt försvinna under vardagar. Ingen dålig försämring från de sju förbindelser som finns idag.

Protesterna från alla berörda och då inte minst ortsbor har givetvis inte låtit vänta på sig och namninsamlingar är på gång. Avvecklingen har skett i det tysta och det var en tillfällighet att åtgärden upptäcktes av en boende som är beroende av bussen.

Märkligt att det inte tydligt informeras om en sådan påtaglig åtgärd från ansvarigt håll. Det kallas service och medborgardialog. Plötsligt står resenärerna där inför fullbordat faktum.

Dessutom uppger barnfamiljerna att det drabbar deras barn och ungdomar hårt.

Regionen och Skånetrafiken har alltid behandlat små kommuner på ett märkligt sätt under Alliansens ledning och då inte minst Simrishamns kommun.

”Snurringen” som trafikerar Simrishamns tätort tar regionen nu helt sin hand ifrån och kommunen får gå in och ta över.

Många busslinjer har både avvecklats och försämrats när det varit Alliansstyre i regionen. Vem minns inte mandatperioden 2011–2014 då man lade ner ett stort antal busslinjer på landsbygden. Linjer som sedan återinsattes förra mandatperioden och då under en socialdemokratisk ledning i såväl kommunen som Region Skåne.

De styrande i Simrishamns kommun är kanske nu, liksom man tog över ”snurringen” i tätorten, villiga att ta över även den linjen som nu försvinner mellan Borrby-Skillinge?

Då kan man på köpet även se till att få igång busslinjen mellan de norra och södra delarna av kommunen. En linje genom de så kallade inlandsbyarna , Ravlunda-Sankt Olof-Gärsnäs-Hammenhög-Borrby-Skillinge

Det finns dessutom redan en av fullmäktige bifallen motion från oss socialdemokrater om detta – men den styrande Alliansen agerar inte alls i frågan och är bara så tysta så tysta om detta. Var finns intresset för landsbygden?!

Karl-Erik Olsson (S) och Christer Grankvist (S), Simrishamn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.