Annons
Insändare

Kent Mårtensson (S): Kristina Bendz (M) har inga svar på de undermåliga prognoserna

Sin vana trogen försöker Kristina Bendz (M) dribbla bort frågeställningen kring de dåliga prognoserna, som gett stora nedskärningar, genom sifferlekar. Hon redovisar i sin artikel att man vid olika tillfällen inte visste hur man skulle hantera bokslutet.
Ystad • Publicerad 5 mars 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bokslutet visar plus - verkligheten minus.
Bokslutet visar plus - verkligheten minus.Foto: Mark Hanlon

Men om ni som styr, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, inte visste hur ni skulle hantera bokslutet, kan ju knappast oppositionen känna till det.

I sammanhanget förefaller det då helt befängt att blanda in 2018 års bokslut. Det är ju helt irrelevant, då fanns ju andra regler. Man kan ju fråga sig om Kristina Bendz (M) inte har kontroll.

Annons

För att återgå till frågeställningen om hur de ekonomiska prognoserna kunde vara så negativa blir Kristina Bendz svaret skyldig.

I samband med den första ekonomiska prognosen gjorde Kristina Bendz gällande att Socialdemokraterna och Centern ägnat åt oss att slösa bort skattemedlen. Hon jämförde den förda politiken med TV-programmet Lyxfällan, men tänk så fort situationen förändras. Nu sitter Kristina Bendz själv med minst ena benet i fällan.

Men ”stålbadet” bygger på dåliga prognoser som visat på stora underskott. Underskott som det nu visar sig inte alls vara i den nivå som redovisats. Detta riskerar nu att återigen drabba både barnen, de sjuka och äldre.

I en intervju med Kristina Bendz i april 2019 hänvisar hon till att underskottet uppgår till 52 miljoner och att det nu krävs hårdare tag. Förmodligen inbegriper detta både svaga och utsatta.

Regeringen har nu beslutat om att kommunerna ska få ett utökat statsbidrag till välfärden. Tanken med detta är inte att det ska täcka några hål i den kommunala budgeten, utan det ska användas till att förbättra välfärden både för barnen, sjuka och äldre.

Nu utgår vi från att detta också ska gälla för Ystads kommun.

Kent Mårtensson (s)

Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons