Annons
Insändare

Kent Persson: Jag vill äga ett elnät

Jag har länge brottats med frågan om vad jag ska bli i mitt nästa liv. Om det nu finns något sådant. Givetvis ska det vara något som ger mycket pengar med minsta möjliga arbetsinsats.
Skåne • Publicerad 6 december 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att äga ett elnät – luckrativt som knappt något annat.
Att äga ett elnät – luckrativt som knappt något annat.

Jag var länge inne på managementkonsult, sådana där kostymnissar som kommer in och vänder upp och ner på företagen och ifrågasätter allt. Sedan försvinner de utan att behöva ta något som helst ansvar, det enda de lämnar efter sig är en skräckinjagande faktura.

Jag har även varit inne på fastighetsmäklare, som snart är de enda som har råd att bo kvar på de attraktivaste lägena i städerna och byarna. Att de nu måste ”jobba hårdare” för att sälja sina objekt kan ju tyckas vara på tiden.

Annons

Valet föll dock slutligen på elnätsägare. Det är ju inte så att vi kan dra en egen kabel från något annat nät om vi är missnöjda. Nej, vi sitter i klorna på dessa konkurrensbefriade aktörer.

I slutet av varje år kommer det en avisering om prishöjning lika säkert som amen i kyrkan. Om någon frågar varför så skyller de nästan alltid på stora eller utökade investeringar i nätet. Jag har aldrig hört att det beror på dålig lönsamhet.

När nu kostnaden för själva elen lär bli ytterst påfrestande för många så kunde man ju tro att elnätsägarna skulle hålla igen, men ack nej. Prishöjningarna kommer även i år, lika traditionsenligt som Kalle Anka på julafton.

Man ska komma ihåg att vinstmarginalerna för dessa företag i de flesta fall är så höga att vilken annan företagare som helst blir grön av avund.

Energimarknadsinspektionen utövar tillsyn över prissättningen, gubevars. I mina ögon verkar det vara en ganska uddlös övervakning.

Om jag nu får uppleva ett liv till så ska jag sitta under en palm och läppja på något gott medan mina arbetare hemma i Sverige gräver ett hål då och då för att motivera de prishöjningar jag så listigt planerar. Tänk så bekymmerslöst det kommer att bli!

Kent Persson, gnällig gammal gubbe från Sjöbo

Annons
Annons
Annons
Annons