Annons
Insändare

Kevin Rasmussen och Adrian Magnusson: Dålig idé att utreda ytterligare privatiseringar inom vård och omsorg

Mitt i allt kaos som förhastade beslut satt vår kommun i ska det nu utredas framtida privatiseringar av vård och omsorg.
Ystad • Publicerad 24 november 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dan Kjellsson har fått uppdraget att se till att man utreder vilka verksamheter inom socialförvaltningen som kan vara aktuella för att läggas ut på entreprenad.
Dan Kjellsson har fått uppdraget att se till att man utreder vilka verksamheter inom socialförvaltningen som kan vara aktuella för att läggas ut på entreprenad.

Ystads kommun har redan idag privata utförare inom vård och omsorg.

Pandemin visade på vikten av insyn och rådighet när det gäller omvårdnad och omsorg av våra äldre invånare. Dessutom har det under de senaste veckorna kommit flera larmrapporter om att privatiserad vård och omsorg blivit en kassako för kriminella gäng.

Annons

De två senaste åren har Ystads kommun fått nära 100 miljoner i prestationsbaserat statsbidrag för kommunens ambition och förmåga att utveckla ett hållbart arbetsliv för medarbetarna. Detta genom att bland annat minska antalet timanställda, öka antalet sjuksköterskor och avveckla delade turer.

Att plötsligt, med dessa utgångspunkter, vilja utreda privatiseringar får oss att undra, vad är drivkraften bakom detta?

För oss socialdemokrater är det viktigt att så mycket pengar så möjligt av de resurser vi avsätter ska gå till omsorgen av våra äldre, till personalen på golvet som utför jobbet trots att man de senaste åren tvingats springa snabbare och stanna kortare hos varje människa i behov av omsorg. Att snåla med resurser för att skapa vinst får konsekvenser. I exempelvis aktiebolag är vinsten det viktigaste.

Att ens tänka tanken att låta de som erbjuder lägst pris få ta hand om våra äldre känns inte alls bra. Vi tror i stället på att utveckla kommunens egen verksamhet.

Låt yrkeskunniga vara med och planera verksamheten, kunniga inom vård och omsorg vet vad man ska lägga ”krutet på”. Utnyttja därför fler hjärnor som kan verksamheten. Det gör man i alla välfungerande verksamheter och företag där man kan lita på medarbetare.

Arbete med översyn av resurser, scheman och arbetsbelastning pågår. En ny strategiplan för äldreomsorgen har också tagits fram. Ja exemplen är många på de olika förbättringsarbeten som pågår inom förvaltningen.

En organisation och ett arbete som behöver ” sätta sig”. Att nu lägga ytterligare massa pengar på konsulter och externa utredare känns riktigt onödigt och inte något som gynnar vår kommun.

För oss socialdemokrater är det viktigt att alltid ha Ystads kommuns invånares bästa för ögonen. Inte ditt eget och ett fåtals bästa

Kevin Rasmussen (S), Adrian Magnusson (S), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons