Annons
Insändare

Kevin Rasmussen och Karin Voltaire: Ystadsborna förtjänar öppenhet om budgeten från de styrande

Om vår budget hade vunnit gehör hade det satsats betydligt mer på skolan och omsorgen. Detta bara en liten reflektion från budgetdebatten i Ystads senaste kommunfullmäktige och arbetet med budgeten 2024.
Ystad • Publicerad 28 november 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Styret i Ystad med Håkan Damm (KD), Paula Nilsson (M) och Per-Olof Lind (L) samt Jan-Åke Isaksson (SD) hade inga problem att komma överens om budgeten för 2024. Men de berättade inte om den i förväg, för vare sig Ystadsborna eller oppositionen, vilket socialdemokraterna Kevin Rasmussen och Karin Voltaire kritiserar i insändaren.
Styret i Ystad med Håkan Damm (KD), Paula Nilsson (M) och Per-Olof Lind (L) samt Jan-Åke Isaksson (SD) hade inga problem att komma överens om budgeten för 2024. Men de berättade inte om den i förväg, för vare sig Ystadsborna eller oppositionen, vilket socialdemokraterna Kevin Rasmussen och Karin Voltaire kritiserar i insändaren.Foto: Carl Johan Engvall

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, de som ska styra vår kommun, hade inför budgetdebatten valt det väldigt ovanliga arbetssättet att inte presentera sin budget offentligt.

Därmed visade man inte medborgarna vad man ville. Och man gav inte oppositionen någon möjlighet att läsa in sig och därmed kunna föra en ärlig bra debatt och diskussion om prioriteringar.

Annons

Ett väldigt konstigt förfarande och inte alls bra för demokratin. Som med så mycket annat så vill tydligen styret inte spela med öppna kort.

Själva budgetdebatten blev väldigt konstig. Håkan Damm (KD), Paula Nilsson (M) och Per-Olof Lind (L) la den mesta av sin talartid på att ifrågasätta oppositionen i stället för att prata om vad för satsningar de själva vill göra. De är ju i majoritet och ska därmed styra kommunen.

Budget är ett antagande och årsredovisningen är facit. Med de avvikelser från budget Ystads kommun haft de senaste åren bör man ha det klart för sig.

Det som Damm, Nilsson och Lind hängde upp sig på var att vi lagt en besparing på 14 miljoner på en anpassad form av teknisk säkerhet.

Kommunen betalar 45 miljoner för nuvarande säkerhetssystem vilket är cirka 35 miljoner mer än vad någon annan kommun i Sverige betalar för liknande säkerhetslösningar. Det är förstås helt orimligt och just nu bestrider Ystads kommun fakturor på cirka 17 miljoner fakturor som kommunen inte anser att vi ska betala bland annat på saker och tjänster vi inte får men även helt ospecificerade fakturor.

Förre detta kommundirektören Randi Graungaard hade ett inbokat möte med larmföretaget den 23 oktober där man enligt henne skulle prata om att komma fram till en uppgörelse.

Nu blev detta möte av aldrig av då Damm, Nilsson och Lind valde att hastigt avsluta hennes anställning till en kostnad av drygt två miljoner, pengar som vi annars hade kunna använda till bland annat skola och omsorg.

Vi förväntar oss nu att styret inte sitter passiva och väntar ut orimligt dyra avtal utan ser till att agera för Ystadsbornas bästa

Nu blir vårt jobb att noga följa upp och fortsätta ta initiativ om saker vi inte anser fungerar eller som vi vill förbättra.

Kevin Rasmussen (S), Karin Voltaire (S), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons