Annons
Insändare

Kevin Rasmussen (S) och Roger Jönsson (S): Alliansens politik gör det allt svårare för Ystads äldre

Ystad ska vara en kommun för äldre. Då går det inte att ha en politik som gör tvärtom.
Ystad • Publicerad 4 januari 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
RŠfsans bykrog i Glemmingebro Räfsan
RŠfsans bykrog i Glemmingebro RäfsanFoto: Cia Karlsson

Sedan treklövern (Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna) tog över vår kommun har upprepade försök att lägga ned Räfsan bykrog gjorts trots kommunala löften att krogen skulle vara en ersättning för att äldreboendet i Glemmingebro lades ned.

Detta hedras nu inte utan treklövern anser iskallt att man kan åka någon annanstans och äta. Försök att införa kall mat har också gjorts.

Annons

Förslag på höjda och nya avgifter har varit ett stående inslag under mandatperioden ifrån minoritetsstyret och detta har ofta genomförts med hjälp av sitt samverkansparti Sverigedemokraterna.

Det har pressats hårt inom äldreomsorgen, verksamheten visar överskott på sex miljoner kronor samtidigt som personalen kämpar allt vad man kan för att ge bästa hjälpen till alla som har behov av stöd.

Personalen pressas av minutscheman. Scheman där det inte hinns med på det sätt som det ska hinnas med, scheman där personalen innan de börjar kan ligga back i det som ska göras.

Daglig stress, press och en känsla av att inte kunna räcka till sliter ned personalen.

Den här politiken är inte ny. Redan förra mandatperioden Moderaterna tillsammans med Liberalerna och Kristdemokraterna styrde kommunen existerade samma politik. Kristina Bendz sa att 40-talisterna hade det gott ställt och kunde betala för sig.

Avgifter höjdes och ny infördes på tekniska hjälpmedel. Restaurangen Göken skulle läggas ned och personalen flyttas ut till Väderleken.

De boende på servicehuset Göken och runt omkring ansågs att de skulle kunna ta sig ut på Väderleken för att äta.

Det är en politik som slår hårt mot äldre. Vi har fostrats till att kämpa för rättvisa, för svaga må de vara barn eller äldre. Denna kamp kommer vi att fortsätta med men också driva en politik för satsningar.

I år kommer 16 miljoner kronor att gå till äldreomsorgen i vår kommun (permanent höjning) från regeringen. Det är en självklarhet att pengarna ska gå till mer personal, förbättrad arbetsmiljö och arbetsvillkor inom äldreomsorgen.

Det ska vara hållbara anställningar. Mer personal gör att rätt förutsättningar finns att ge en äldreomsorg med den kvalité som alla vill att den ska ha. Det blir tid för social samvaro och tid till insatser som genomförs i lugn och ro.

Annons

För oss är det självklart att det ska finnas ett tillagningskök på Ljuskällan, precis som vi vill att de ska finnas på kommunens alla andra äldreboende. Den sociala samvaron för äldre ska utvecklas.

Vår policy är att Ystad kommun ska ta hand om och underlätta för våra äldre invånare. Det ska vara bra och tryggt att åldras i vår kommun.

Kevin Rasmussen (S), Roger Jönsson (S), Ystads kommun

Annons
Annons
Annons
Annons