Annons
Insändare

Kevin Sundin: Vi står upp för dem som jobbar hårt och vill göra rätt för sig

Göran Brante (V) går i sann socialistisk och kollektivistisk anda till angrepp mot arbetslinjen i sitt inlägg ”Skattesänkningar ödelägger den enskildes liv” i YA 12 juni.
Politik • Publicerad 15 juni 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Arbetslinjen är den mycket enkla principen att det ska löna sig att arbeta. Jobbskatteavdragen gör att du som medborgare får behålla mer av dina pengar och därmed får ökad köpkraft vilket skapar ekonomisk tillväxt och fler arbetstillfällen.

Göran Brante ifrågasätter inte bara Petter Birgerssons ledare utan även Riksrevisionens integritet. När Brante i sin analys av Riksrevisionens rapport skriver ”Det är alltså cirka 100 miljarder som ges till privatpersoner. Vad gör de för pengarna? Jo, de tar lån för att köpa bostäder (ökar bankernas vinster), reser, äter gott och köper prylar” attackerar han inte bara medborgarnas omdöme utan även det fria samhällets äganderätt. Ytterst är det så att staten finns till för medborgarna, inte tvärt om. Du som individ vet bättre än staten hur dina pengar ska användas.

Annons

Det är inte, så som Göran Brante försöker påskina, att staten nådigt ger medborgarna pengar, snarare får medborgarna behålla mer av de pengar som redan var deras. Själva grunden i skattepolitiken är att staten, med sitt våldsmonopol i ryggen, tar medborgarnas pengar. Det ställer mycket höga krav på hanteringen av skattepengarna. Att utkräva skatt kan endast vara legitimt när de används ansvarsfullt och effektivt.

Visst skatteuttag är nödvändigt för att upprätthålla statens grundfunktioner; den inre och yttre säkerheten, sjukvård, ett socialt skyddsnät och utbildning. Borgerlighetens politik utgår ifrån människan – att varje individ kan och vill försörja sig själv. Ibland kan den egna förmågan svikta och då ska samhället självklart kunna stöta upp.

När det lönar sig mer att arbeta skapas incitament för de som lever i utanförskap att skaffa ett jobb. Ett stabilt intäktsflöde till den offentliga sektorn skapas inte genom högre skatter utan genom fler som betalar skatt.

Mitt parti kommer alltid stå upp för de som jobbar hårt och vill göra rätt för sig; för invandraren som får sitt först jobb utan att kunna ett enda ord svenska, för avdelningschefen som trots höga odds skapar jämlikhet och river murar eller för studenten som uppfinner en ny skruv och startar ett nytt ABB. Det är ni som bygger Sverige.

Kevin Sundin (M), kommunfullmäktigeledamot, distriktsstyrelseledamot MUF Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons