Annons
Insändare

Klas Göthe: Simrishamn behöver fler invånare – i yrkesverksam ålder

SCB:s befolkningsstatistik för kvartal ett visar förändringar som påminner om gamla tiders folkvandringar.
Simrishamn • Publicerad 2 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Simrishamns befolkning ökar kraftigt under sommarhalvåret. Med medför ökade kostnader för mängder med sommarboende som ingår i skatteunderlaget i Simrishamn.
Simrishamns befolkning ökar kraftigt under sommarhalvåret. Med medför ökade kostnader för mängder med sommarboende som ingår i skatteunderlaget i Simrishamn.Foto: Johan Bentzel

Antalet invånare i yrkesverksam ålder 21–65 år blivit 191 färre (varav 150 mellan 36 och 55 år). Eftersom antalet 0–20 år blivit 113 färre ligger misstanken nära till hands att barnfamiljer tar sitt pick och pack och flyttar. I gengäld blev de över 76 år 300 fler. (Jakt på eventuella felkällor pågår).

Totalt minskade antalet invånare med 45 under kvartalet. 10 maj var minskningen 103.

Annons

Inom alliansen frodas uppfattningen att det är genom att locka välbärgade äldre att flytta till Simrishamn som pengarna väller in i kommunens kassa via generösa utjämningsbidrag och goda skatteintäkter.

Man nämner med förtjusning att en frisk 90-plussare ger 193 000 kronor i utjämningsbidrag plus skatteintäkter. Vad den genomsnittlige 90-plussare kostar kommunen vill eller kan alliansens företrädare inte svara på.

Enligt SKR (Sveriges kommuner och regioner) kostade en 90-plussare i genomsnitt cirka 350 000 kronor 2017.

Eftersom Alliansen satsar medvetet på att både öka antalet och andelen äldre får man gratulera till framgången under kvartal ett även om det är svårt att se de ekonomiskt långsiktiga vinsterna.

Kommunens externa revisorer är emellertid oroade över utvecklingen och den allt besvärligare försörjningskvoten, det vill säga relationen mellan dem som är i yrkesverksam ålder och dem som ska försörjas, det vill säga de äldre och unga. Synpunkterna har nog inte mottagits väl av kommunledningen.

Simrishamn är på god väg att lämna plats fyra och ta ledarplatsen bland Sveriges värstingar när det gäller försörjningskvoten. Utvecklingen är inte långsiktigt hållbar.

Årets bokslut med 117 miljoner kronor i överskott gör att alla varningsrop drunknar i glädjekören. Att överskottet till mycket stor del beror på att staten öst bidrag över kommunerna och börskurserna skenade glöms gärna bort.

Simrishamn står inför en mycket bister ekonomisk framtid med sjunkande relativ skattekraft, sjunkande sysselsättningsgrad och stagnerande näringsliv. Kolla Region Skånes rapport ”Näringsliv och Arbetsmarknad, Simrishamn”. Jämför med Ystad.

Valet stundar och med det i antågande borde Simrishamns väljare kräva att deras politiker förklarar hur man tänker vända utvecklingen. Simrishamn behöver ytterligare minst 1 000 skattebetalare i yrkesverksam ålder för att få ordning på ekonomin och arbetsmarknaden. En ledtråd enligt Tillväxtverket; yrkesverksamma med barn flyttar dit det finns intressanta och välbetalda jobb och en väl fungerande skola.

Klas Göthe, 82 år, Brantevik

Annons
Annons
Annons
Annons