Annons
Insändare

Klimatinitiativ Simrishamn: Bort med stuprör – in med hängrännor

Behandla klimatkrisen som ett säkerhetshot och se till att den kommer högst upp på agendan. Det kräver 24 forskare och experter inom klimat- och omställningsfrågor som skickat ett öppet brev till de olika departementen.
Skåne • Publicerad 29 april 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Jessica Gow/TT

https://m.facebook.com/groups/447754045324349/permalink/4394174934015554/

Den samlade vetenskapen, både i Sverige och i andra länder, varnar för samhällskollaps och pekar på att de politiska åtgärderna inte på långa vägar räcker till. Vi många som är oroade.

Annons

Ett klimatnödläge måste utlysas som ger Sveriges statsförvaltning möjligheten att gå upp i beredskapsläge för att hantera klimathotet

Istäcket smälter fortare än väntat. Vid jordens poler slås det värmerekord på varannandagsbasis. Australien och Europa upplever allvarliga översvämningar.

Artdöden eskalerar lavinartat, i Sverige och världen.

Utsläpp tar miljoner liv varje år och förpassar friska människor till sjukdomens vanmakt. Klimatpolitiska rådet har nu, återigen, påpekat omställningens svårgripbara slow motion i Sverige. Detta samtidigt som sju av riksdagens partier väljer att sänka skatten på bensin och diesel och på detta vis subventionera både Putins krig, klimatkollaps och artdöd.

Den senaste IPCC-rapporten kallar FN:s generalsekreterare António Guterres för en studie i mänskligt lidande och bristen på handling och ledarskap betecknar han som ett brott mot mänskligheten. Han riktar sig tydligt till ledarna för världens rikaste länder. Ett av dessa länder är Sverige.

De stora ödesfrågorna kan bara lösas om politik och förvaltningar frigörs från dagens ”stuprörsmodeller”. Ett klimatnödläge måste utlysas som ger Sveriges statsförvaltning möjligheten att gå upp i beredskapsläge för att hantera klimatkrisen .

Även på den kommunala nivån måste vi skärpa politiken, både till form och innehåll. Därför har vi startat Klimatinitiativ Simrishamn.

För oss är det tydligt att vi behöver en politisk ledning som kan arbeta förvaltnings- och sektorsövergripande med klimatfrågorna. Vi behöver ett kommunalt klimatutskott som placeras direkt under kommunfullmäktige.

Ledamöter i klimatutskottet utses av kommunfullmäktige och kan vara både politiker och tillkallade experter. Vi behöver en koldioxidbudget för Simrishamns kommun så vi vet var de största utsläppen är och vad som ger snabbast minskning.

Vi måste se till att den kommunala hållbarhetspolicyn styr den ekonomiska politiken, inte tvärtom, och att ekonomisk tillväxt mäts med kvalitativa mål kring välfärd och välbefinnande, till exempel god hälsa, jämlikhet, jämställdhet och friska ekosystem, och presenteras i årliga redovisningar.

Annons

Vi behöver också använda den ekonomiska politiken för att stödja lokala företag och företag som har andra mål och värden än expansion och vinstmaximering.

Det är dags att, också på den kommunala nivån, kroka arm med forskningen och bryta den politiska handlingsförlamning som i förlängningen riskerar samhällskollaps på global nivå. Kommunerna har en nyckelroll för att i vardagen utveckla ett samhälle som upprätthåller grundläggande livsbetingelser för våra barn och barnbarn. Bort med politikens stuprör – in med hängrännor!

Klimatinitiativet har medlems- och informationsmöte på Skeppet den 2 maj klckan 18. Alla är välkomna.

Gudrun Schyman, Sigrid Widalen, Max Jamieson, Svante Peterson, Gun Lidman Nilsson Mats Alberts, Alf Nilsson, , Margarethe Müntzing, Klimatinitiativ Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons