Annons
Insändare

Kristina Nilsson: Skolledningen lyssnar inte på elever eller personal – nu måste vi andra föra deras talan

Jag läser Malin Nordenfelts insändare i YA 23 juni och förskräckes. Mycket välformulerat. Precis så är det. Varken mer eller mindre. Konkret verklighet. Jag är tyvärr inte ett dugg förvånad.
Ystad • Publicerad 26 juni 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Barnen trivs på Källan, men neddragningarna gör att lärarna till slut sliter ut sig”, säger skyddsombudet och läraren Malin Nordenfelt.
”Barnen trivs på Källan, men neddragningarna gör att lärarna till slut sliter ut sig”, säger skyddsombudet och läraren Malin Nordenfelt.Foto: Julia Runfors

Att högsta ledningen med ansvar för våra barn och ungdomars utbildning inte omedelbart reagerade på den larmrapport som kom från Källan redan i januari är inte annat än en ren skandal.

Källan är värst drabbat men Ystads andra skolor kommer att gå liknande scenarier tillmötes i det stålbad som nu genomförs med öppna ögon. Ofattbart.

Annons

Att stora mastodontprojekt som kostat Ystadsborna miljarder nu visat sig vara en katastrof för ekonomin är en trist historia.

Att det i högsta grad är våra barn, ungdomar och äldre i Ystad som nu ska betala priset är en betydligt större katastrof.

Våra barn och ungdomar behöver en arbetsmiljö där de kan känna sig trygga, utvecklas till hela människor och få tillgodosett att deras viktiga utbildning håller god kvalitet. En förutsättning för detta är personal som har bra arbetsvillkor med möjlighet att arbeta utan stupa och ständigt känna att de inte räcker till.

Om detta inte fungerar kommer det att påverka oss alla på olika sätt. När väl skadan är skedd (det Gud förbjude) tar det mycket lång tid och mycket lidande innan det går att reparera. Tänker de styrande bara krasst ekonomiskt kan jag meddela-ja, det kommer att kosta massor av pengar också.

När Paula Nilsson uttalar sig i YA angående en enkät gjord av företagarna i Ystad där de inte är helt nöjda kommer svaret snabbt: ”givetvis måste det snarast tillsättas mer resurser till näringslivsenheten.”

Samtidigt ”sparas” flera hela tjänster bort i skolorna vilket givetvis får förödande konsekvenser.

Nu är det dags för alla föräldrar, far-och morföräldrar, släkt och vänner till Ystads unga att reagera och agera med full kraft.

Barnen kan inte föra sin egen talan. Personalen lyssnas det inte på. Så nu är det vårt ansvar att få denna skuta att vända i rätt riktning.

Kristina Nilsson, lärare i Ystad i 38 år OCH farmor

Annons
Annons
Annons
Annons