Annons
Insändare

Kvinnor för fred i Skåne: Att samtala för att uppnå fred

Uttalande från Kvinnor för freds årsmöte mars 2023:
Skåne • Publicerad 20 mars 2023
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bild från en övning i Ystads hamn hösten 2022, då femte amfibiebataljonen övade på att minera hamnen.
Bild från en övning i Ystads hamn hösten 2022, då femte amfibiebataljonen övade på att minera hamnen.Foto: Carl Johan Engvall

Vi har länge fått höra att Sverige befinner sig i ett ”försämrat säkerhetsläge”. En stående förklaring till vårt deltagande i många och återkommande internationella militärövningar från norr till söder i Sverige.

Närmast på tur är Aurora 23 (17 april-11 maj), en av de största övningarna i Sverige på många år, enligt Försvarsmakten.

Annons

All denna militära aktivitet medför utsläpp av miljöfarliga ämnen i hav, atmosfär och på mark vilket bidrar till den globala uppvärmningen. Men om miljökonsekvenserna tiger Försvarsmakten.

Kvinnor för fred motsätter sig medlemskap i kärnvapenalliansen Nato. Vi motsätter oss den rusande globala upprustningen som förespeglar militär säkerhet.

I den säkerhetspolitiska debatten saknas helt intresse att söka möjliga utgångspunkter för förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland.

Mot kriser och krig vill Kvinnor för fred peka på nödvändigheten av att föra samtal och arbeta med diplomati.

Vi uppmanar därför statsminister Ulf Kristersson att under Sveriges ordförandeskap i EU ta initiativ till förutsättningslösa samtal om fred i Ukraina.

Jea Jonsson, Ingalill Bjartén, Kvinnor för fred Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons