GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kvinnor för fred: Militärkramarna vaknar till liv

Svar till Karl Mårtensson för inlägget ”Kvinnor för fred – en filial till Kreml” i YA 19 november samt Bengt-Göran Svensson i YA samma dag.
Europa • Publicerad 22 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ukrainska soldater i närheten av Donetsk
Ukrainska soldater i närheten av Donetsk

Som väntat vaknar militärkramarna till livs så snart någon tar till orda om fred. Inte utan att man kan undra vad dessa har emot dialog och förslag på fredliga lösningar. Nej, här ska det helst rustas upp, möta våld med våld, som om hämnden alltid är ljuvast.

Kvinnor för fred påstås ha fått en del om bakfoten enligt Karl Mårtensson som lever i tron att EU inte var ett fredsprojekt, jo det var det! Målet för pionjärerna bakom EU var just ett fredligt blomstrande Europa. Läs på!

Inte bara lite löjligt att komma dragande med den gamla rysskräcken. Filial till Kreml? Den som yttrar sig på det sättet har ingen aning om vad Kvinnor för fred står för. Och det är inte att ”krama Ryssland”.

Det är att objektivt se och reagera på upprustningen i världen och oavsett vad man tycker är det inte Ryssland som toppar den listan. Det gör USA, Kina, Saudiarabien, Indien, Frankrike och därefter kommer Ryssland.

Enligt det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri ökade världens militärutgifter till obegripliga 2000 miljarder kronor under 2020. Försvarsbudgeten i Sverige för 2021 är 66 miljarder kronor och planeras uppgå till ca 85 miljarder kronor år 2025. Det är inte okej.

Att skicka militär som ska utbilda andra militärer, ja vad ska det leda till om inte väpnade styrkor? I Mali, dit Hultqvist också skickat svensk styrka, har Sverige bistått och deltagit i militära insatser; total kostnad sedan 2013; 2,2 miljarder kronor. Kunde inte de pengarna använts bättre i fredliga syften här hemma?

Inte ens under kalla kriget hade Sverige så dålig kommunikation med Ryssland som nu och den är sämre än för många andra västländer.

Däremot tar vi med öppna armar, enligt Värdlandsavtalet, emot Nato och har ökat USA:s militära närvaro genom stora samövningar på svenskt territorium. Skulle inte det bidra till motåtgärder i stigande spiral i form av rysk militär upprustning?

Fred nås genom kontakter, förhandling och utbyte på alla nivåer. Den pågående upprustningen kan i sin förlängning bara leda till krig, är det inte fred vi vill ha?

Det finns mycket som Karl Mårtensson har fått om bakfoten. Och Bengt Göran Svenssons påstående förtjänar faktiskt inte ens en kommentar.

Jea Jonsson

Anne Rosberg

Per Abrahamsson

Kvinnor för fred Skåne

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.