Annons
Insändare

Lärarförbundet i Simrishamn: Dyr organisation och liten budget sliter hårt på personalen

I skollagen kan vi läsa att alla elever har rätt till att inhämta och utveckla kunskaper och värden. Utbildningen ska också förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.
Simrishamn • Publicerad 12 november 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Simrislundsskolan i Simrishamn.
Simrislundsskolan i Simrishamn.Foto: Torun Börtz

I utbildningen ska hänsyn tas till elevers olika behov. De ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt.

Detta måste en ansvarstagande kommun ha i åtanke då de organiserar och tilldelar medel till sin skolverksamhet.

Annons

En annan aspekt är kommunens ekonomi. Skolan i Simrishamns kommun har med jämna mellanrum hamnat i situationer där budgetunderskott uppstått. Detta måste naturligtvis rättas till, så man får en ekonomiskt hållbar situation.

Diskussioner har förts om att tillföra skolan mer pengar för att kunna ha kvar byskolorna, då detta kan vara av stort intresse för en kommun, som vill vara levande. De styrande beslutade att det inte finns pengar att satsa i detta syfte.

Beslutet som förväntas tas blir alltså en grundskoleorganisation som är dyrare än de förslag som presenterats i grundskoleutredningen. Organisationen ska vara intakt i fem år och kommer troligen inte att kosta mindre de kommande åren.

Till detta beslut kopplas en budget som inte kan finansiera sparkraven, och pengar måste därmed tas från den del som är tänkt till pedagogisk verksamhet. Vilka blir konsekvenserna?

Lärarförbundet befarar att detta kommer att leda till att man ska spara in pengar i den befintliga organisationen genom att till exempel inte sätta in vikarier, inte tillsätta tjänster som blir vakanta, säga upp personal, dra ner på alla inköp och låta lärarna undervisa fler timmar. Var kan man annars spara?

Det kommer att betyda ett väldigt stort fokus på besparingar de kommande fem åren.

Det är stora summor som behöver sparas då man antagit en dyr organisation och tilldelat en för liten budget. Detta sliter hårt på både personal och organisation. I slutändan drabbar det eleverna.

Enligt medarbetarenkäten har lärarna redan en tuff arbetsbelastning. Ska de framöver vikariera ännu mer för varandra, undvika att köpa in material som är arbetsbesparande och bli av med kompetenta kollegor kommer det att påverka verksamheten negativt.

Kommer eleverna få möjlighet att inhämta och utveckla kunskaper och värden, lära sig om de mänskliga rättigheterna och demokrati?

Kommer hänsyn att kunna tas till elevers olika behov, så att de utvecklas så långt som möjligt, trots besparingar?

Annons

Kommer det att vara möjligt att skapa den skola som skollagen påbjuder?

Cecilia Andersson, ordförande Lärarförbundet i Simrishamn

Anki Hermansson, vice ordförande Lärarförbundet i Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons