Annons
Insändare

Lars-Erik Andersson: Har Centerpartiet glömt sin egen historia?

Idag 11 augusti fick jag möjlighet att läsa centerpartiets valmanifest 2022. I det fjärde stycket av detta valmanifest kunde jag, som väntat, läsa följande:
Skåne • Publicerad 16 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
ARKIV - Valaffisch  från 50- talet  Bondeförbundet
ARKIV - Valaffisch från 50- talet BondeförbundetFoto: Pressens Bild

"Årets riksdagsval är avgörande för landets framtid. Ett främlingsfientligt parti med auktoritära ledare som förebilder ingår i ett regeringsalternativ för första gången sedan demokratins intåg. Centerpartiet är nu det enda borgerliga partiet som inte kommer samarbeta med Sverigedemokraterna eller ge dem makt över hur Sverige ska styras".

Har alla inom Centerpartiet glömt bort hur Bondeförbundet på 1930-talet definitivt inte ville prata om nazismen. Dåvarande Bondeförbundet heter idag Centerpartiet. Varför vill dagens Centerparti och dess ledare inte kännas vid vad som 1933 års partiledning skrev i dess partiprogram:

Annons

1933 antogs ett nytt partiprogram där det bland annat skrevs:

"Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling".

Jag ställer mig alltid själv frågan hur ett parti kan slira på sanningen om dess eget uppförande. I alla sammanhang tar er ordförande upp snack om Sverigedemokraternas historia. Be er egen ordförande lära sitt egna partis historia innan hon tar för stora ord i sin mun.

Jag hoppas och tror på att vi svenskar är så förståndiga att vi inte låter ett svagt parti (som säger sig vara borgerligt) åter ska ha möjlighet att vara delaktig att i en eventuellt kommande socialdemokratisk regering.

Jag förutsätter istället en verkligt borgerlig regering. Tack för ordet

Lars Erik Andersson, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons