Annons
Insändare

Lars Lundberg: Rätt vårdnivå sparar skattepengar

Det är Tråkigt att Åke Andrén-Sandberg (YA 16 april), som är en väl ansedd primärvårdsläkare, inte stödjer att man ska ha rätt vård på rätt nivå. Det är samtidigt beklämmande att Åke Andrén-Sandberg, som själv suttit på fina uppdrag i regionen och sjukhusstyrelse Helsingborg, påvisar den bristande förståelsen för det ekonomiska läget och problemen som sjukhusen står inför.
Skåne • Publicerad 20 april 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårdförbundets medlemmar på Ystads lasarett vittnar om många övertidstimmar och dubbla pass.
Vårdförbundets medlemmar på Ystads lasarett vittnar om många övertidstimmar och dubbla pass.Foto: Sprisse Nilsson

Åke Andrén-Sandberg vet att det kan medföras stora kostnader när skåningen ska söka sig till rätt vårdnivå och ibland landar fel.

När vissa vårdcentraler inte håller öppet kvällar och helger och stänger redan klockan 15 på vardagar så måste patienterna söka sig någon annanstans och då blir det till akuten i Ystad.

Annons

Arbetsbelastningen på akuten är redan hög och påverkar arbetsmiljön av förståeliga skäl. Då mer än 30 procent av besökarna är av primärvårdskaraktär så skapar det också problem för akuten.

Ett primärvårdsbesök på akuten kostar dubbelt så mycket som om patienten fått vård på rätt nivå, vilket i detta fallet är på primärvården.

En snabb sammanräkning ger att vi på Ystads lasarett har en merkostnad på cirka 15 miljoner till följd av felbesök. Dessa 15 miljoner kunde användas bättre i vården.

Skåningarna ska ha rätt till god vård, samtidigt som politiken värnar om skattemedlen. Min förhoppning är att alla hjälper till så att vi tillsammans använder våra gemensamma pengar rätt och denna filosofi tror jag även Åke Andrén-Sandberg delade när han under förra mandatperioden var sjukvårdspolitiker.

Lars Lundberg (KD), ordförande för sjukhusstyrelsen i Ystad.

Annons
Annons
Annons
Annons