Annons
Insändare

Lars Nyström: Vi förvaltar skattebetalarnas tillgångar på bästa sätt

För att förstå varför vi nu vill låta annan huvudman fortsätta utvecklingen av Nils Holgersson-gymnasiet så måste man gå tillbaka till när kommunen tog över anläggningen 1998/1999. (Replik på inlägget ”SD går i Moderaternas ledband och vill sälja ut våra gemensamma tillgångar” i YA 13 april).
Skurup • Publicerad 22 april 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Med privat ägare försvinner det unika med Nils Holgersson-gymnasiet, befarar Babak Rahimi (V).
Med privat ägare försvinner det unika med Nils Holgersson-gymnasiet, befarar Babak Rahimi (V).Foto: Annika Thunell

När Malmöhus landsting några år tidigare bestämde sig för att sluta bedriva utbildningsverksamhet så erbjöds kommuner där utbildning bedrevs att ta över anläggning och verksamhet.

I Skurup fick kommunen då erbjudandet att ta över verksamhet och anläggning för 34 miljoner kronor, Socialdemokraterna som då styrde tillsammans med Centerpartiet tvekade, trots att köpeskillingen endast var en bråkdel av marknadsvärdet.

Annons

De styrande vågade inte ta över själva verksamheten och gav i praktiken bort stora värden i form av djur, maskiner, andra inventarier på skolan till andra kommuner.

Dessutom skrevs ett hyresavtal som gjorde att medel som skulle gått till underhåll av skolan i stället i stor omfattning användes i övriga delar av Sydgyms verksamhet. Det var bland annat därför Skurups kommun 2008 lämnade Sydgym.

Det har nu snart gått 16 år sedan Skurups kommun tog över verksamheten. De första åren gick utvecklingen starkt framåt men de senaste åren har skattebetalarna i Skurups kommun fått bekosta anläggningens underskott.

Dessutom subventionerar Skurups skattebetalare Internaten på anläggningen för andra kommuners elever vilket vi tycker är helt oacceptabelt.

Skolan har stor utvecklingspotential med elever som till största delen kommer från andra kommuner.

Vi tycker att kommunen ska fokusera på egen kärnverksamhet och hoppas vi kan hitta en aktör som är villig att köpa anläggningen och fortsätta utvecklingen med nuvarande program som finns där idag och utveckla verksamheten.

I dagens situation så ska det ej heller glömmas att Centerpartiet kanske är det parti som varit med och styrt mest under 2000-talet i Skurup, både med borgerliga och socialistiska grupperingar och till och med styren som byggt på stöd av odemokratiska politiska vildar.

Så kanske Centerpartiet i Skurup skulle börja att granska följderna av vad de själva gjort när de styrt i kommunen innan de börjar kritisera det nuvarande styret som ärvt Centerpartiets synder och som nu måste reda upp Centerpartiets sorgliga tid vi makten.

Hade Centerpartiet fortsatt att styra så hade sannolikt en total nedläggning av Nils Holgerson-gymnasiet varit det som kommit som ett brev på posten (e-posten).

Vi inom Sverigedemokraterna är inte rädda för att hugga i och arbeta för att få ordning på kommunen eller Sverige med alla problem som Centerpartiet ställt till med som till exempel migrationshaveriet, bränsleprishaveriet eller inte förglömma elpriskatastrofen.

Lars Nyström (SD), vice ordförande Skurups kommunstyrelse

Annons
Annons
Annons
Annons