Annons
Insändare

Lars Olsson: Ska allmänna platsmarken återställas till risiga buskar, sly eller vresrosor?

Då har förvaltningsrätten i Malmö satt ribban hur långt Ystads kommun kan gå när det gäller likställighetsprincipen i kommunallagen angående problemet med olovligt nyttjande av den allmänna platsmarken. Jag tror inte kommunen och deras konsulter, och för den delen även insändarskribenten Lars Toftemar, förstår vidden av beslutet.
Ystad • Publicerad 4 april 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Marken intill von Platen-villan måste lämnas tillbaka till kommunen.
Marken intill von Platen-villan måste lämnas tillbaka till kommunen.Foto: Helena Wennström

För snart två år sedan skickade kommunen ut brev angående olovligt nyttjande av allmän platsmark till 77 som det verkar slumpmässigt, utvalda fastighetsägare. För jag tvivlar eller rättar sagt jag vet att man inte skickade brevet till alla som olovligt nyttjar den allmänna platsmarken om så det bara är en ynka kvadrat meter.

Så här har Ystads kommun lyckats måla in sig i ett hörn för det finns visst en liten paragraf i kommunallagen om att alla kommuninvånare ska behandlas lika.

Annons

Sen kan man fundera lite om Ystads kommun har skickat brevet till sina egna fastighetsbolag där de olovligt nyttjar allmän platsmark? Man kan bara ta Ystad Saltsjöbad som ett exempel.

Jag tycker också att ordvalet som olovligt och ibland annekterat är lite väl hårt då en del fastighetsägare har muntliga avtal som i vissa fall är över 40 år gamla om att få nyttja marken tills den dagen kommunen har behov av den.

Detta har under alla dessa år varit ett win-win-förhållande mellan fastighetsägaren och kommunen. Kommunen har sparat miljoner på att slippa sköta marken och fastighetsägaren har å sin sida inte behövt ha misskötta buskar och ogräs in till sina tomter.

När det gäller själva marken så rör det sig i de flesta fallen inte om någon parkmark utan om mindre markremsor där har vuxit buskar och sly som övriga kommuninvånare knappast har haft någon nytta av.

Om nu kommunen vill att marken ska återlämnas och återställas – då är frågan till vad? Till risiga buskar, sly, vresrosor eller ska där sås gräs?

Jag tror inte det för här kommer den där lilla paragrafen i kommunallagen om att alla kommuninvånare ska behandlas lika och då är det bara för kommunen att lägga sjösten på all den återtagna allmänna platsmarken.

Så till sista har jag två tips.

Mitt första går till kommunen. För att komma ur den rävsaxen de har satt sig i och för att spara pengar stoppa då hela den här problematiken om den allmänna platsmarken i er berömda byråkratiska kvarn och låt den mala där.

Mitt sista tips går till alla berörda fastighetsägare och är att överklaga förvaltningsrättens dom innan 12 april.

Lars Olsson, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons