Annons
Insändare

Lars Södergren: Rasistanklagelsen blir inte sann bara för att den upprepas tio gånger

Kommentar efter Lars Toftemars inlägg ”SD:s Putinanhängare borde skämmas tusenfalt” i YA 6 april.
Europa • Publicerad 9 april 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rysslands president Putin har uppskattats och hyllats av åtskilliga Sverigedemokrater. De borde skämmas nu, och även partiets samarbetspartners.
Rysslands president Putin har uppskattats och hyllats av åtskilliga Sverigedemokrater. De borde skämmas nu, och även partiets samarbetspartners.Foto: Alexei Nikolsky

Lars Toftemar upprepar rasistanklagelsen mot Sverigedemokraterna och deras väljare över tio gånger i sin insändare. Men en lögn blir inte sann bara för att den upprepas tio gånger.

Men det är klart, Lars Toftemar hoppas väl slippa diskutera sakfrågan när han vräker ur sig lögner om oliktänkande.

Annons

Så låt oss gå igenom sakfrågan om flyktingar och flyktingstatusen.

En flykting är en person som flyr från sitt land på grund av krig och förföljelser, för att denne riskerar att dödas, fängslas eller förföljas. Detta är FN:s definition på en flykting.

Så de som flyr från Aleppo i Syrien är självklart flyktingar när de tar sig till grannländer och ber om skydd där. Om detta är nog i princip alla överens, även SD enligt både tal och skrift.

Men om någon sedan fortsätter från det säkra grannlandet tvärs över halva jordklotet genom åtskilliga säkra länder till exempelvis Sverige, så är denne inte längre flykting. De är migranter som söker sig till det land som de tror ger dem de bästa förutsättningarna för ett gynnsamt ekonomiskt och socialt liv.

Så de som kommer från Aleppo till Sverige slutade att vara flyktingar när de lämnade något land där de inte riskerade att dödas i krig eller fängslas eller förföljas, de blev migranter.

Likadant med alla de hundratusentals migranter som inte kommer från Aleppo till Sverige efter att ha lyckats färdas över mer än halva jordklotet, de är migranter från olika länder som söker de ekonomiskt bästa förutsättningarna för deras leverne som de tydligen anser finns i Sverige eftersom så många kommer hit. Vårt bidragssystem tycks i alla fall fortfarande ha rykte om sig att vara i världsklass.

Och vi vet inte ens var de kommer i från eller vad de heter eller hur gamla de är eftersom mängder av dessa migranter kastar sina ID- handlingar innan de kommer till den svenska gränsen.

Detta är skillnaden mellan flyktingar från Ukraina och migranter från utomeuropeiska länder.

Det är därför svenska folket öppnar både sina hjärtan, plånböcker och till och med hem för att hjälpa flyktingarna från Ukraina och det är därför så många är emot massinvandringen av utomeuropeiska bidragssökare, där hundratusentals även efter flera år här i Sverige glatt fortsätter att leva på oss andra som betalar in den skatt som de sen får del av.

Lars Södergren, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons