Annons
Insändare

Lars Toftemar: Är Klondyke ännu en borgerlig skandal under uppsegling?

Orsaken till att arrendatorerna fick köpa marken i Klondyke för endast 14 kronor kvadratmetern var enligt kontraktet att det var ett koloniområde. Koloniföreningen vill nu ändra områdets detaljplan och ser dessutom en möjlighet att göra en markant vinst av det erhållna underpriset.
Ystad • Publicerad 2 juni 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Klondyke.
Klondyke.Foto: Mark Hanlon

Under förevändning att tomtägarna behöver kunna belåna fastigheterna, vill nu föreningen att kommunen ändrar detaljplanen så att de kan bygga om området till fritidsboende. Vad man inte talar om är att värdet på marken därmed ökar markant.

Jag motsätter mig absolut att kommunen utnyttjas av föreningen för att komma åt ett värde som annars inte är tillgängligt för dem om detaljplanen inte ändras. Dessutom om kommunen går med på föreningens upplägg så stärks det redan skapade prejudikatet som andra arrendatorer i kommunen kan utnyttja för att köpa ut mark till slumppriser med hänvisning till Klondykeaffären.

Annons

Det är alltså nu fritt fram för alla arrendatorer som till exempel de i Sandskogen, andra koloniföreningar och arrendatorer att kunna köpa arrendetomterna till samma låga pris som det tomtpris Klondykeföreningen fick betala, eftersom kommunen enligt kommunallagen måste behandla alla lika (principen om likabehandling).

Att ändra i detaljplanen där så behövs står gärna Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraternas representanter välvilligt till förfogande att göra och blir ännu en pusselbit som läggs till prejudikatet.

Men den principiella frågan är: ska enskilda, med kommunens hjälp, kunna berika sig på din och min bekostnad? Nej naturligtvis inte.

Att det borgerliga styret i samhällsbyggnadsnämnden inte ser till kommunens bästa, är väl inget som förvånar. I deras värld är kommunens resurser något som kommer särintressen till godo.

Se bara på deras handlande med den allmänna platsmarken vid Sjömansgatan eller på kommunens subventionering av priset på vattnet till Polykemi eller varför inte de gratis parkeringsplatserna som Fritidshotellet medgetts. Nu vill man till denna långa lista lägga Klondykes tomtägare.

Jag hoppas nu att nämnden inte bryter mot kommunallagen utan som lagen föreskriver, hänskjuter detaljplansbeslutet till kommunfullmäktige där det hör hemma.

Samtidigt vädjar jag nu till oppositionen att: Sätt ner foten och säga nej till ändrad detaljplan och stoppa berikande av enskilda. Även om jag misstänker att sin vana trogen Miljöpartiet och Sverigedemokraterna svajar lite hit och dit, så borde även de inse vad som håller på att ske och inte medverka till ett framtida kostsamt prejudikat.

Lars Toftemar, oberoende ledamot av Ystads kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons