Annons
Insändare

Lars Toftemar: Kärnkraften är både miljöfarlig och livsfarlig

De kärnkraftskramare som medvetet ljuger när de sjunger kärnkraftens lovsång – i sin iver att förespråka kärnkraften så påstår de att det är en ren energi som produceras av dessa kraftverk. Det kan inte bli mer vilseledande och direkt lögnaktigt att påstå något sådant.
Energi • Publicerad 13 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn.
Kärnkraftverket O3:an på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn.Foto: Adam Ihse/TT

Att man inte är så upplyst att man vet att den radioaktiva restprodukt som uppstår vid fission är ett oerhört farligt sätt att diskutera. Men det är betecknande för den nivå på kunskapen som kärnkraftskramarna besitter.

Att inte veta att alla kärnkraftverk producerar ett av de mest giftiga ämnen som mänskligheten har framställt är ett bevis på det.

Annons

Enbart Sverige har producerat cirka 12 000 ton livsfarligt kärnavfall. Att Sveriges regering helt nyligen tog beslut var detta farliga avfall ska placeras och behöver övervakas i mellan 300 000 och 1 miljon å. Det sistnämnda siffran är vad USA anser är nödvändigt. Dessa fakta har tydligen helt gått kärnkraftskramarna förbi.

Detta ska sättas i perspektiv med att vi, homo sapiens, har existerat i cirka 250 000 år.

För att förstå den enorma risk som kärnkraftverk utgör borde dessa kärnkraftskramare besöka Tjernobyl, Harrisburg eller Fukushima för att se vad ett haveri kan orsaka av lidande och förstörelse. En enda molekyl från detta upparbetade uran som inandas orsakar med säkerhet lungcancer.

Barsebäck som lades ner, ettan 1999 och tvåan 2005, är inte nermonterat förrän 2030, nästan 30 år efter det att uranstavarna lämna verket. Det visar med all tydlighet hur radioaktivt alla delar av ett kärnkraftverk är.

Att då som dessa kärnkraftskramare påstå att kärnkraft är en ren energi är inget annat än en stor och bluff och det är att medvetet utsätta dig, mig och miljön för en enorm dödsfara.

Dessutom får vi verkligen inte vara så korkade att vi inte använder oss av den energi som under de närmsta miljarden år står oss tillbuds, nämligen vår ständiga livgivande kamrat i universum, Solen, som kan ge oss direktenergi genom sin strålning till våra solpaneler, dessutom så är solen upphovet till våra vädersystem och därmed till vindenergin som vi kan utnyttja i våra vindkraftverk.

Och det allra viktigaste; den är gratis, den är hållbar, den producerar inget avfall, men bäst av allt, den är så gott som oändlig som energikälla.

Låt därför inte dessa okunniga och i dessa dagar skräniga kärnkraftskramare dominera energidebatten, utan låt vetenskap och sunt förnuft vara vägledande. Då först kommer vi att ha ett hållbart samhälle när det gäller vår energitillgång.

Lars Toftemar, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons