Annons
Insändare

Lars Toftemar: Skona Ystad från de fyrkantiga lådornas invasion

Nu måste väl de fyrkantiga lådornas terror snart vara slut. Nu måste väl vi som bor i vår gamla stad få något att säga till om hur den utformas.
Ystad • Publicerad 11 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lenys bygge vid Kyrkogårdsgatan i Ystad där postterminalen låg förut uppskattas inte av Lars Toftemar
Lenys bygge vid Kyrkogårdsgatan i Ystad där postterminalen låg förut uppskattas inte av Lars ToftemarFoto: Peter Hellemarck

Den omoderna stil som varit rådande sedan 1920 måste i grunden ändras så att vi åter bygger med skönheten som ledstjärna.

Vi måste följa efter den stora rörelse/trenden som finns i både Europa och i Amerika, där skönhet och trivsel går i första hand, inte byggherrarnas tidsvinster. Det går ju faktiskt att bygga både vackra exteriörer med funktionella och moderna interiörer.

Annons

Det finns massvis av nya projekt som hyllar denna byggnadsstil, se på hur till exempel Berlin, Paris med flera städer planerar stora byggprojekt med trivsamma hus som lockar till fantasi och glädje.

Det finns också exempel i Sverige, bland annat byggs en hel stadsdel i sekelskiftesstil (1800–1900-tal) i Upplands Väsby där byggkostnaden inte direkt överstiger dem som uppstår om man byggt lådor i stället. Det finns massor av andra svenska exempel, Halmstad, Norrköping och Växjö är några.

Husbygge vid Kristianstadsvägen Ystad på den mark som en gång var gamla Willys parkering tilltalar inte Lars Toftemar.
Husbygge vid Kristianstadsvägen Ystad på den mark som en gång var gamla Willys parkering tilltalar inte Lars Toftemar.Foto: Peter Hellemarck

Vad gör vi Ystad då? Som vanligt är Ystad långt efter och det byggs låda på låda. Ta de senaste två byggkomplexen.

Det på Norra promenaden, ett stort förvuxen byggnadsverk, dyster i sin mörkbruna tegelklädsel. Totalt malplacerad i sin omgivning. Samma kan sägas om de komplex som byggs på gamla Willys-tomten.

Bägge är helt utan kontext, bägge kommer att enbart förfula staden och det kommer att undras hur, hur kunde vi tillåta att något så fullt fick byggas i vår vackra stad?

Det för oss fram till den verkligt springande punkten. Ystads kommun har ingen som helst styr- eller planering för nybyggnation i stadens centrala delar. Tyvärr är Västra Sjöstaden ett förlorat område när det gäller bygga vackert, där breder de fyrkantiga lådorna ut sig som ett exempel på hur snett det kan gå när styrning saknas och pengar får tala.

Men ett litet hopp finns idag när vår nuvarande stadsarkitekt tänkt sig lämna sin post – ingen kritik mot henne. Men nu hoppas jag att politikerna rekryterar en innovativ stadsarkitekt, typ arkitekten Boisen som med sina vackra hus präglat stan i 100 år och mer.

Tänk vilken chans ni politiker har att gå till eftervärlden som varandes banbrytande och skapare av en stad som kan bli lika beundrad i 100 år till, som vår innerstad är idag. Eller så kommer man att dömas hårt av historien som dem som lät förstöra Ystad.

Så se till att hitta en ny Boisen och rädda vår stad från de fyrkantiga lådornas invasion!

Lars Toftemar, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons