unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Leif H. Hjärre: Fundamentalism kring Ales stenar

Det finns olika uppfattningar om Ales stenar, dess funktion och historiska bakgrund.
Solnedgång vid Ales stenar.
Solnedgång vid Ales stenar.
Foto: Thorsten Persson
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Riksantikvarieämbetet hävdar att skeppssättningen ska dateras till 700-talet efter vår tideräknings början, det vill säga vendeltid och hänvisar bland annat till ett kol-14-fynd som daterats till denna tid och som påstås ha funnits under en av stenarna.

Detta har senare visat sig vara en felaktig uppgift. Fyndet har gjorts bredvid en av stenarna.

Arkeoastronomen Bob G Lind hävdar en datering cirka 1 000 år tidigare, bronsåldern, och att skeppssättningen har en solkalenderfunktion.

Bob G Lindh skylt vid Ales Stenar.
Bob G Lindh skylt vid Ales Stenar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Astronomdocenten Göran Henriksson har genom matematiska beräkningar bekräftat Linds datering.

Geologdocenten Nils-Axel Mörner har fastställt att de fyra stävstenarna kommer från ett stenbrott i Brantevik och daterar dessa till 700-talet efter kristus.

I Skånsk Nationalencyklopedi (1995) med den högt aktade Lundadocenten Helmer Lång som redaktör skrives: ”Ales stenar, Skånes (och Sveriges) största ”skeppssättning” vid Kåseberga, troligen astronomiskt instrument från bronsåldern för bestämning av vinter- och sommarsolståndet.”

Sedan ett 15-tal år har vid skeppssättningen funnits två informationsskyltar, en med Riksantikvarieämbetets uppfattning och en med Bob G Linds version.

Från ”officiell sida” med Riksantikvarieämbetet och Statens fastighetsverk som frontalmyndigheter har med bestämdhet hävdats att ”ovidkommande” information som Linds ej bör få förekomma vid Ales Stenar.

Min personliga uppfattning är att detta är en oacceptabel fundamentalistisk inställning, fullständigt främmande från fritt intellektuellt tänkande och all avsaknad av respekt för andra vetenskapligt väl dokumenterade iakttagelser.

På senare tid har Linds stora välformulerade anslagstavla förstörts av vandaler som på sitt sätt dyrkar samma fundamentalism som ”officiellt myndighets-Sverige”.

Leif H. Hjärre, Gärsnäs

www.leifhjarre.com