Annons
Insändare

Leif H Hjärre: Simrishamnsbostäders farliga höghusvision

Under senaste halvåret har flera insändare i YA protesterat mot Simrishamnsbostäders planer på att bygga en tolvvånings skrapa på Bruksområdet, några hundra meter från stationen och gamla stadskärnan. Min egen insändare om ”höghussjukan” var införd 10 november.
Simrishamn • Publicerad 3 december 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skiss på höghus Bruksgatan Simrisham
Skiss på höghus Bruksgatan SimrishamFoto: Simrishamnsbostäder

Visserligen är det naturligt att förtäta och förnya gamla Bruksområdet, eftersom vi måste få tillgång till attraktiva bostäder för att kommunen ska kunna utvecklas. Men Simrishamnsbostäders vd:s vision om ett spektakulärt tolvvåningsskrytbygge, är obegriplig och farlig.

Vd (och än mer styrelsen) för det kommunala bostadsföretaget har också ett ansvar för alla oss skattebetalare som vill bo och leva på Österlen, även om vd själv inte bor i kommunen.

Annons

”Visionen” är feltänkt från början och därför måste den stoppas redan nu, innan det gått för långt. Att fortsätta driva den här visionen kostar pengar och tar tid och uppmärksamhet från andra, bättre projekt.

Simrishamnsbostäders ordförande Bertil Bjerstam ville tona ner kritiken mot sin vd genom en insändare i YA 16 november. Han skrev i ”vi”- form, så man får väl anta att han talade för sin styrelse, bestående av sju ledamöter med sju ersättare, där hälften av bolagets styrelse är över 70 år.

De borde väl komma ihåg det ödesdigra miljonprogrammet från 60-talet som förfulade så många svenska centralorter med masskopierade höghuslådor av dysfunktionell förortsarkitektur. Detta gamla stadsplaneringsexperiment får absolut inte drabba Simrishamn, nu 60 år senare.

Berrtil Bjerstam nämner i sitt svar att höghuset, än så länge, bara finns på en teckning i en förstudie. Då kan jag upplysa styrelseordföranden om att vd:s högtflygande planer presenterades i ett dubbeluppslag med tydliga gestaltningar i er egen tidning Fönstret, redan för ett år sedan (se bild). Samma innehåll och samma ritningar/skisser har sedan publicerats i reportage i YA den 23 juni och senast 12 november i år.

För Simrishamns framtid och för oss som bor här, hoppas jag att styrelsen tar sitt ansvar och ser till att Simrishamnsbostäder styrs enligt den utmärkta Översiktsplanen vi har för vår kommun och som nu förnyas. Och att styrelse, ordförande och vd, för allas skull, kommer att följa direktiven i det nya Arkitektur- och Kulturprogram som erfarna tjänstemän och experter på Samhällsbyggnadsförvaltningen lagt fram för beslut i kommunen.

Vår unika gamla stad får inte utvecklas mot en trist storstadsförort.

Slå inte ihjäl det som är Simrishamns unika karaktär.

Höghus – nej tack!

Leif H Hjärre, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons