GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Leif Sandberg (C): Lagligt och tillfälligt nekande av hemtjänst

Att klara hemtjänstbemanningen under semestern en vanlig sommar kan vara en utmaning för de flesta svenska kommuner, så är det också i Skåne.
Skåne • Publicerad 2 juni 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fönsterputsning.
Fönsterputsning.
Foto: Hasse Holmberg / TT

Under de senaste månaderna har vi dessutom sett att stor kraft och många uppoffringar görs i våra skånska kommuner för att uthålligt kunna hantera den pågående pandemin.

Centerparitet är här tydliga med att fokusera förmågan att kommunerna en längre tid ska kunna erbjuda en kvalitativt bra och stabil hemtjänst, inte minst till dem med stora dagliga behov.

De skånska kommunerna har ju en dimensionering för att klara de invånare som är skrivna i den kommun där de i normalfall vistas.

När vi nu närmar oss sommaren finns det stora farhågor för att de skånska kommunernas planering och resurser inte kommer räcka om det bli en stor ökning av tillfälligt sommarboende som behöver hemtjänst.

I det läge vi befinner oss i just nu, skulle vi vilja ge kommunerna möjlighet att tillfälligtvis under sommaren neka att utföra hemtjänst till personer som är tillfälligt boende i kommunen.

Vi menar att fokus måste ligga på att leverera kvalitet. Olyckligtvis har förvaltningsrätten i Göteborg upphävt ett beslut i Falkenbergs kommun om att neka hemtjänst, vi ser därför att riksdagen behöver införa ny tillfällig lagstiftning.

Centerpartiet ser naturligtvis att det ska kunna vara möjligt att de kommuner som kan och vill erbjuda hemtjänst åt sommargäster, så ska det givetvis vara fritt fram. Vi behöver däremot en laglig möjlighet för kommuner som inte tror att de kommer klara uppdraget utan att riskera kvaliteten, det måste finnas möjlighet att säga nej.

Centerpartiet menar att den utmaning den rådande covid-19-pandemin ställer på svensk välfärd är ett synnerligen giltigt skäl att tillfälligt få göra undantag.

Centerpartiet vill därför att socialutskottet ger regeringen i uppdrag att snabbt ta fram ett lagförslag som innebär en tidsbegränsad möjlighet för en kommun neka tillfälligt bosatta sommargäster i kommunen hemtjänst.

Kommuner måste – lagligt och tillfälligt – kunna neka sommargäster hemtjänst. Centerpartiet vill därför att riksdagen ska införa en tidsbegränsad möjlighet att neka sommargäster hemtjänst för att klara av hantera covid-19 under semesterperioden.

Sofia Nilsson (C), riksdagsledamot och ledamot i Socialutskottet, Broby

Leif Sandberg (C), 1.vice ordförande i Kommunförbundet Skåne och kommunstyrelseordförande Tomelilla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.