Annons
Insändare

Leili Åhman: Billiga leksaker från Asien riskerar att inte nå Sverige före jul ...

Det är något sjukt i att det i oktober kan höras klagan över att julpynt och presumtiva julklappar, inte minst leksaker, som importeras från Asien och då främst från Kina, riskerar att utebli till vår julhandel.
Skåne • Publicerad 23 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Julklappar under granen. Det värsta som kan hända är tydligen att billiga leksaker från Kina inte hinner fram i god till jul, konstaterar Leili Åhman.
Julklappar under granen. Det värsta som kan hända är tydligen att billiga leksaker från Kina inte hinner fram i god till jul, konstaterar Leili Åhman.Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Ärligt talat, av alla problem i samhället, är det verkligen viktigt att lyfta fram just detta? Som att vi skulle sörja smaklöst otraditionellt plastigt julpynt i grälla färger och annat krimskrams, bara för att det kan handlas billigt.

Okritiskt och girigt köps varor som producerats i Kina. Just i det sammanhanget glömmer många, att man annars med emfas, och det med rätta, framhåller Kina som ett skräckexempel på kommunistisk förtryckarstat.

Annons

Arbetsgivare är partilojala. Något fack finns inte att gå till, om man vill anmärka på låga löner, usla arbetsvillkor såsom sju dagars arbetsvecka och upp till 15 timmars arbetsdag. Att strejka är förbjudet.

Av alla leksaker som säljs inom EU är 85 procent tillverkade i Kina, enligt FN. Då Kina inte har samma stränga lagstiftning om kemikalieinnehåll i leksaker, som till exempel EU, finns i många av de importerade leksaker för höga halter av giftiga kemikalier, såsom till exempel ftalater, flamskyddsmedel och sötaktiga doftämnen för att dölja ”dålig lukt av plast”.

Om nu ”katastrofen” skulle inträffa, att den billiga importen inte hinner fram till oss tid, så blir det jul ändå. För jul är minnen och traditioner.

Kanske är det den lille tomten, ängeln eller ljusstaken, som ställs fram varje år som en prydnad, som verkligen gör julen, ger den rätta känslan och inte billiga importvaror från Kina.

Leili Åhman, Vollsjö

Annons
Annons
Annons
Annons