Annons
Insändare

Leili Åhman: På akuten är det kris men Försvarsmakten har obegränsade resurser

När det gäller att frikostigt budgetera pengar till förstärkning av Försvarsmakten förefaller finnas obegränsat med resurser, samtidigt som sjukvårdsanställda pressas till det yttersta, för att deras behov av förstärkning av mer personal och fler vårdplatser inte anses möjliga att tillgodose.
Ystad • Publicerad 15 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Belastningen på akutmottagningen har blivit ohållbar, menar personalen. Varje dag sker tillbud, olyckor – eller risk för olyckor där patienter faller i korridoren eller ur sina sängar.
Belastningen på akutmottagningen har blivit ohållbar, menar personalen. Varje dag sker tillbud, olyckor – eller risk för olyckor där patienter faller i korridoren eller ur sina sängar.

Läget har varit så, senaste åren i Sverige. Det är upprörande, att ekonomiska resurser till akuta behov att bota människor och rädda liv, sådant som inträffar varje dag i verkligheten, inte har högre prioritering.

Speciellt efter att ha läst artikeln i YA 9 augusti, om förhållandena på akuten på Ystad lasarett, känns det mer motiverat än någonsin att ifrågasätta hur våra skattepengar fördelas.

Annons

Försvaret rustas för beredskap, att rädda liv, ifall vi skulle angripas. Ingen kan säkert veta om så kommer att ske.

Men varje dag, timme och sekund, uppkommer faktiska akuta behov av människor, som i sitt arbete räddar liv eller lindrar sjukdom.

Inom sjukhusens många avdelningar finns personer dygnet runt, vars kompetens inte belönas till sitt rätta värde. Upprepat rapporteras om personal som pressas till det yttersta, som inte får ta semester, om köer i vården, cancersjuka som inte får operationer i tid, mindre sjukhus som av ekonomiska skäl måste läggas ner.

Allt detta händer i våra dagliga liv. Allt detta är verkliga förhållanden.

För att sjukvården ska finnas för oss, när vi behöver vård, krävs respekt för det viktiga arbete som utförs av de vårdande och erforderliga ekonomiska resurser. Inte mer indragningar och sparande. Resultatet av sådan politik är uppenbar.

I jämförelse med sjukvårdens behov framstår den överdådigt okritiska satsningen på försvaret som ovärdig.

Leili Åhman, Vollsjö

Annons
Annons
Annons
Annons