Annons
Insändare

Liberaler: Kompetensbristen hindrar den gröna omställningen

Industrin och näringslivet vill aktivt medverka i den gröna omställningen. Nya branschsamarbete och etableringar av nya fossilfria industriprocesser växer fram. Bristen på kompetens och el hotar dock hela omställningen. Båda måste åtgärdas för att den gröna omställningen ska kunna sätta fart på riktigt.
Klimatpolitik • Publicerad 20 februari 2023 • Uppdaterad 22 februari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En blek januarisol sänker sig bakom hästhagarna i Löddeköpinge med högspänningsledningarna och det nerlagda kärnkraftverket i Barsebäck i horisonten.
En blek januarisol sänker sig bakom hästhagarna i Löddeköpinge med högspänningsledningarna och det nerlagda kärnkraftverket i Barsebäck i horisonten.Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetet med att avveckla hinder för utbyggnad av ny kärnkraft och vind- och solkraft pågår för att snabbt kunna förse den gröna omställningen med fossilfri energi. Nästa steg är att ta itu med kompetensbristen.

Åtta år har gått där arbetslösheten under högkonjunkturen minskade rejält i EU, men inte här i Sverige. År 2022 hade vi den femte högsta arbetslösheten i EU och långtidsarbetslösheten har bitit sig fast – samtidigt som det fanns 140 000 lediga jobb hos Arbetsförmedlingen. Det håller inte.

Annons

Nu lägger Liberalerna om politiken till att fokusera på åtgärder som är effektiva och arbetsplatsnära. Vi ökar anslagen till etableringsjobb och nystartsjobb för de som står längst från arbetsmarknaden och satsar pengar på fler praktikplatser. Sådant som vi vet leder till riktiga jobb.

Satsningen på kvalificerad yrkesutbildning som efterfrågas av branschen och som ofta leder till anställning ska nu prioriteras. Det gäller främst den av Liberalerna initierade framgångsrika Yrkeshögskolan, men också regionalt yrkesvux som får ungefär dubbelt så mycket statsbidrag och antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildningar ökas.

Regeringen jobbar mycket aktivt för att motverka kompetensbristen. Den viktigaste åtgärden är högre kvalitet i grundskolan och gymnasieskolan. Kommande år satsar vi fem miljarder på skolan, och i sommar träder lagändringar i kraft som gör att arbetsmarknadens behov får större genomslag vid dimensionering av utbildningar.

Vi kombinerar detta med att göra det mer lönsamt att arbeta och utbilda sig till yrken där det är brist, ökar aktivitetskraven för dem som står utan jobb och att fler arbetssökande ska anvisas till relevanta utbildningar. I Ystads kommun har vi fått ned bidragsberoende och långtidsarbetslösheten genom att intensifiera samarbetet mellan socialtjänst (försörjningsstöd), arbetsmarknadsenheten och arbetsförmedlingen.

Sverige ska fortsätta vara en nation i framkant. Därför gör Liberalerna nu allt för att säkerställa att rätt kompetenser finns på svensk arbetsmarknad, att arbetslösheten motas och fler får ett arbete att gå till. För den gröna omställningen kan inte vänta.

Camilla Mårtensen, Arbetsmarknadspolitisk talesperson, Liberalerna

Eva Hallmer Lindahl, Marcus Brautigam, Bengt-Åke Henningsson, Liberalerna Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons