Annons
Insändare

Liberalerna i Simrishamn: Bättre kvalitet i hemtjänsten

Covid-19 har blottlagt systemfel inom äldreomsorgen, vilket uppmärksammats av alla våra riksdagspartier.
Skåne • Publicerad 12 juni 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

En vårdorganisation med för små resurser och för låg kontinuitet gör att de äldre som behöver äldreomsorg träffar alltför många olika vårdgivare, vilket ger brister i både trygghet, integritet och värdighet.

Centralt har Liberalerna under ledning av Barbro Westerholm nu presenterat en äldreomsorgspolitik som är väl värd att uppmärksammas också på Österlen.

Annons

Vi vill peka på några av förslagen – de mest aktuella för den närmsta tiden (inte för att klaga på hemtjänsten i Österlens kommuner utan för att ge generella förbättringsförslag)

Hemtjänsten måste arbeta för att färre individer från hemtjänsten besöker varje enskild hemtjänsttagare. Vården bör organiseras som ett eget team för varje individ i behov av hemtjänst istället för att utgå från vilken personalpolitik som blir billigast på kort sikt.

En aktuell undersökning visar att omsorgstagare inom hemtjänsten i genomsnitt mötte 16 olika personer under en tvåveckorsperiod. Verkligheten är alltså att i ”normalfallet” kommer 16 olika personer för att på morgon klä på, på dagen duscha och på kvällen klä av de äldre med stora hemtjänstbehov.

Det bör finnas ett mål om att kraftig minska antalet personer som idag turas om att komma hem till en enskild omsorgstagare. Därutöver bör det till varje omsorgstagares team knytas specialistkompetens utifrån de egna behoven.

Det är när samma person knackar på dörren dag efter dag som omsorgstagare och personal kan bygga en relation och känna en ömsesidig trygghet

Trots att mer än en fjärdedel av svensk sjukvård bedrivs i kommunerna får de inte anställa läkare sedan ädelreformen infördes 1992 utan måste låna från landsting/regioner. Inte minst geriatriker och allmänläkare borde kunna anställas av äldreboenden några timmar per vecka för en mer sammanhållen vård och omsorg av äldre.

Det skulle underlätta för vård- och omsorgsteamens arbete och öka tryggheten för de äldre, som då kan få kontakt med ”sin” läkare också när han eller hon inte är sjuk. Vidare är det ett problem att omsorg och kommunal hemsjukvård saknar läkare på ledande nivåer. Inom sjukvården finns krav på chefsläkare med ansvar för patientsäkerheten.

Även den kommunala vården och omsorgen bör inrätta funktionen chefsläkare.

För äldre är det viktigt att kunna kommunicera med någon som behärskar språket. Bristande kompetens i det svenska språket är enligt Inspektionen för vård och omsorg en riskfaktor för att omsorgen och vården utförs på ett felaktigt sätt eller inte alls. För omsorgstagarna måste det kännas otryggt att inte kunna vara säker på att vårdgivaren förstår vad som sägs.

Vi ser emellertid samtidigt att utrikesfödda spelar en viktig roll inom äldreomsorgen. Stat och kommun måste därför tillsammans här initiera en utbildningsinsats.

Annons

Språket är viktigt för att kunna läsa instruktioner, dokumentera och kommunicera med de boende.

För årsrika med annat modersmål än svenska måste samhället så långt som möjligt säkerställa att stöd går att få även på deras språk.

Med dessa tre förslag (av flera) vill vi understryka att hemtjänsten bör komma i fokus inte bara under coronapandemin utan också efteråt respektive att det faktiskt finns förslag hur man redan på kort sikt kan förbättra kvaliteten.

Åke Andrén-Sandberg, Lotta Hildebrand och Sven Olof Andersson Hederoth

Liberalerna, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons