Annons
Insändare

Linda Ohlsson: Varför tystar vi barnen i Simrishamn?

Barnen har rätt att uttala sig och vi ska lyssna på barnen. Tidigare hade vi en barnombudsman i kommunen som togs bort. Då skulle arbetet göras ute på varje förvaltning. På så sätt skulle barnperspektivet komma närmare verksamheten och besluten.
Simrishamn • Publicerad 16 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stads- och rådhuset - viktigare än barnen? bild: Thorsten persson
Stads- och rådhuset - viktigare än barnen? bild: Thorsten persson

Funktionen är att alltid när ett beslut fattas se till att barnens rättigheter finns med. Visst låter det bra!.

Från förskolan upp till och med gymnasiet så har barn och ungdomar möjlighet att påverka verksamheten bland annat genom elevråd och kåren, precis som läroplanen säger. Men varför finns det inte ett ungdomsråd som i så många andra kommuner?

Annons

Jag har tidigare tänkt att Simrishamns kommun inte har hittat rätt forum för att lyssna på barnens röst. Nu börjar jag undra om man medvetet försöker tysta ner barnens röst eftersom ingenting händer.

En av Sveriges främsta utbildare och föreläsare inom Barnkonventionen jobbar även i Simrishamns kommun så kunskapen finns tillgänglig.

Jag vill även tro att viljan finns här men att tight ekonomi och en stressad arbetssituation har gjort att bland annat förvaltningarna prioriterat bort arbetsuppgiften med barnkonsekvensanalyser av misstag.

Det har även både gjorts försök och diskuterats olika former av ungdomsråd utan att det har blivit något varaktigt och bra. Arbetet hur man ska göra med barnens röst har varit under utredning en längre tid men vi kan inte bara utreda. Arbetet måste starta och sen utvärderas och utvecklas med åren.

Barnperspektivet är alltid viktigt men behovet är mycket större i kristider till exempel som när vi tog oss igenom Corona eller nu med inflationen.

Vi har inte längre råd att inte lyssna på barnen och ungdomarna:

* Nu behöver vi på allvar ge dem ett seriöst forum där de regelbundet får diskutera och framföra sina åsikter. Där sen tjänstemän och politiker lyssnar på riktigt.

* Vi måste göra seriösa barnkonsekvensanalyser som vi kommunicerar innan vi fattar beslut som på något sätt påverkar barn.

Det är hög tid att vi alla vuxna lyssnar på de unga i kommunen och ser till att deras röst gör en skillnad som är en skillnad.

Linda Ohlsson (S), Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons