Annons
Insändare

Louise Eklund och Per-Olof Lind: Energiproduktion i Skåne är avgörande för utveckling och jobb

Ystad Summit har precis gått av stapeln. Återigen var det energifrågorna som stod högt på dagordningen. Det är inte konstigt. Skåne och södra Sverige har ett mycket utsatt läge med för liten egen energiproduktion i förhållande till behov och efterfrågan. Elpriset tenderar att ligga mer i linje med kontinentens elpriser än övriga Sveriges.
Skåne • Publicerad 16 september 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Startskottet för Ystad Summit 2023 har gått. Invigningen gjordes i samband med näringslivsfrukosten som hölls i Bollen och förrättades av Pia Jönsson Rajgård, Paula Nilsson och Anneli Hulthén.
Startskottet för Ystad Summit 2023 har gått. Invigningen gjordes i samband med näringslivsfrukosten som hölls i Bollen och förrättades av Pia Jönsson Rajgård, Paula Nilsson och Anneli Hulthén.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Konsekvenserna av detta har vi sett under en längre tid. Företag får svårt att bedriva sin verksamhet när elpriset skenar. Effektproblematiken bidrar till problemet.

Nyetableringar uteblir och expansioner ställs in. Det är förödande med de exempel som finns på företag som har finansiering, lokaler och maskiner, men inte tillgång på el.

Annons

Att företag inte kan utvecklas på sin hemort är en katastrof för både företaget och samhället. För Skåne och Sverige innebär det ett vingklippt näringsliv som riskerar tillväxt och nya jobb.

Sedan den borgerliga regeringen tillträdde har stora kliv tagits för att få till mer energiproduktion. Kärnkraft är det som diskuterats mest men även sol- och vindkraft har getts bättre förutsättningar. På gång är även en översyn av hur vi kan få kortare tillståndsprocesser och hur bioenergi kan användas i högre utsträckning.

Detta är bra, inte minst för Skånes. Kan vi här i söder producera mer av den el vi själva använder är det till gagn inte bara för oss själva, utan för hela landet.

Det är alldeles uppenbart att den modell vi haft sedan Centerpartiet och Socialdemokraterna avvecklade Barsebäck, har lämnat södra Sverige helt beroende av norra Sveriges förmåga att skicka ner sitt elöverskott till oss. Detta är inte längre hållbart. Dels på grund av den effektbrist vi har som gör att vi inte kan ta emot maximalt av vad ledningarna är byggda för, dels för att det är mycket sårbart och dessutom för att överskottet i norr, snart kommer att vara slut.

Ystad summit 2023
Ystad summit 2023Foto: Mark Nordvall Hanlon

De industrietableringar som nu planeras i norr med fossilfritt stål och batterifabriker kommer att sluka energi. Det kommer inte att finnas ett överskott kvar som kan exporteras söderut.

Norra Sverige kommer själva att behöva den energi som produceras där. Ska Norrland lyckas med sin gröna omställning krävs därför att södra Sverige ges möjligheter att bygga ut sin energiproduktion.

Det går inte att vi nationellt bråkar om vem som ska ha rätt till något så grundläggande som el. Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige.

Energiproduktionen i Skåne behöver byggas ut i snabb takt, inte bara för vår skull utan för hela Sveriges skull och det brådskar.

Louise Eklund, Malmö, Riksdagsledamot för Liberalerna

Per-Olof Lind, Ystad, Gruppledare för Liberalerna i Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons