Annons
Insändare

Magnus Weberg (M): Det är vår gemensamma hälsa och ekonomi som står på spel

Vi står inför en osäker vinter vad gäller pandemin och hur denna kommer att utveckla sig. Det är viktigt att fler vaccinerar sig och för de som inte vill vaccinera sig, att de tar FHM:s rekommendationer på extra stort allvar och förstår att även detta beslut har konsekvenser.
Sjöbo • Publicerad 8 december 2021 • Uppdaterad 12 december 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Weberg uppmanar alla att vaccinera sig mot covid 19,
Magnus Weberg uppmanar alla att vaccinera sig mot covid 19,Foto: Mark Hanlon

Sociala medier översvämmas med inlägg om vaccinationstvång från en sida och motstånd mot vaccinationspass från andra sidan. Polariseringen och tonläget gynnar absolut ingen.

Sverige har inget vaccinationskrav idag. Inte på något vaccin. Trots detta väljer mer än 95 procent av föräldrarna idag att deras barn ska få MPR-vaccin. Denna siffra bör om något avsluta diskussionen om att det blir bättre med tvång.

Annons

Andra länder i värden har infört tvång på vaccination mot Covid-19. Trots detta är de inte i närheten av den täckning som vi har mot mässling, påssjuka och röda hund.

Å andra sidan om vi ska införa tvång på vaccination mot en sjukdom var ska vi då dra gränsen? Ska vi införa tvång även mot andra sjukdomar som orsakar dödsfall hos de allra mest sköra? Som vanlig säsongsinfluensa eller ”vinterkräksjukan? Jag är övertygad om att individen själv är bäst lämpad att fatta beslut i frågan - Vaccination eller inte.

Med detta sagt så behöver de som väljer att inte ta vaccinet, förstå att även detta medför konsekvenser. Nej de kan kanske inte träffa äldre personer. Nej, de kan inte vara med på evenemang med fler än 100 deltagare. I alla fall till dess att pandemin är borta. För andras hälsa men också för er egen. Den allra största delen som idag finns på sjukhus på grund av Covid-19 är ovaccinerade.

Sammanfattnings vis: Är du vaccinerad så är det jättebra.

Kan du inte ta vaccinet av medicinska själ ska du självklart inte göra det.

Vill du inte ta vaccinet så är jag beredd att kämpa för denna rättighet om du också accepterar konsekvenserna av ditt beslut.

Har du tänkt att ta vaccinet men inte blivit färdig? – jag ber dig. Det är vår gemensamma hälsa, ekonomi och inte minst en normal vardag, utan restriktioner, som står på spel.

Magnus Weberg (M), Kommunstyrelsens ordförande, Sjöbo

Annons
Annons
Annons
Annons