1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Malin Tillgren, Vårdförbundet: Vad vill Tomelilla kommun med sjuksköterskorna inom hemsjukvården?

De senaste åren har den sociala och organisatoriska arbetsmiljön för sjuksköterskor inom hemsjukvården i Tomelilla kommun blivit allt sämre.
Malin Tillgren, Öllsjö är tf ordf vårdförbundet i Skåne
Foto: Tommy Svensson

Ledarskapet har varit svagt, för att inte säga obefintligt, och svårigheter att rekrytera ny chef gav en tid med känsla av vakuum och där knappt ens det nödvändiga gjordes.

Det finns nu en ny chef på plats som vi hoppas ska kunna bidra till en bättre arbetsmiljö.

Kommun har även svårt att rekrytera och behålla sjuksköterskor. Det har varit och är stor personalomsättning vilket påverkar arbetsmiljön, både ökad arbetsbelastning för att lära upp nya (varmt välkomna) kolleger men också en ökad arbetsbelastning då vakansprövningarna drar ut på tiden och det tar tid att få nya kolleger.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Utöver att det saknas kolleger så har även sjuktalen varit höga det senaste halvåret, utan att vikarier sätts in. Arbetsbelastningen ökar ytterligare med nya rutiner som man ska sätta sig in i och följa, införande av e-signering och ovanpå allt annat pandemin. När problemen tidigare lyfts med arbetsgivaren har inget hänt.

Arbetsgivaren har vid nyrekryteringar inte tittat på vilka behov som finns i verksamheten gällande specialistutbildning vilket gör att det idag är få distriktssköterskor anställda och ingen sjuksköterska med specialistutbildning i vård av äldre.

Här hoppas vi att arbetsgivaren är klok och låter någon få specialistutbilda sig med full lön. Vårdförbundet har påtalat detta vid flera tillfällen och vill gärna teckna kollektivavtal.

Årets löneöversyn är en skam. Arbetsgivaren har inte följt något av det avtalet säger, processen har hanterats fel, de har inte satsat på särskilt yrkesskickliga, lönespridningen har minskat och dessutom har de gett ett väldigt lågt lönepåslag.

Sommaren står för dörren och i skrivande stund är det bara ett fåtal semestrar som är godkända. Sommarschemat är inte klart. Samma sak hände förra året och då lovade verksamhetschefen att det inte skulle upprepas…

Vad vill Tomelilla kommun med sjuksköterskegruppen? Vi ser att det krävs bra ledarskap, lyhördhet, fler sjuksköterskekolleger, möjlighet till kompetensutveckling, bättre arbetsmiljö och en löneutveckling som gör att man känner sig uppskattad och vill stanna.

Vårdförbundets medlemmar inom hemsjukvården

Malin Tillgren, ordförande Vårdförbundet avdelning Skåne

Läs mer

Ystad

Misshandel: Slog kvinna i ansiktet – för att hon inte hade cigaretter

Oprovocerade misshandeln skedde när kvinnan var ute med hunden.

Ystad

Ombyggnad: Färre p-platser oroar

Parkering byggs om.

Skurup

Skurup: Företagare slår tillbaka: ”Vill plocka politiska poäng”

Företagare känner sig påhoppad med anklagelser om barnarbete

Fotboll

Sjöbo vann med tennissiffror: ”Bränner ändå åtta-tio frilägen”

Sjöbo besegrade FC Hessleholm med 6–0.

Nyheter

Kostnaderna för åskskador slår rekord i år – så här skyddar du dig

Det varma vädret innebär större risk för åskväder, som i sin tur kan föra med sig skador på fastighet och hemelektronik.

Mossbystrands kiosk

S: Tjänstefel att säga upp kontraktet

Turerna kring kiosken har nått politiken.