Annons
Insändare

Mariann Persson: Jag tvingas byta bank – ska jag behöva flytta från Ystad också?

Som lojal kund i en av Ystads banker under 65 år, tvingas jag, egentligen mot min vilja, byta bank. Som långvarig och pålitlig bankkund erbjuds jag betydligt sämre villkor genom att ”vara kvar” i min gamla bank jämfört med att bli ny kund i en annan bank.
Ystad • Publicerad 27 januari 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De politiska skandalerna avlöser varandra, ska man behöva flytta från Ystads kommun, frågar sig Mariann Persson.
De politiska skandalerna avlöser varandra, ska man behöva flytta från Ystads kommun, frågar sig Mariann Persson.Foto: Peter Hellemarck

I dessa ekonomiska tider är jag som så många andra, mig själv närmast och måste se om mitt hus. Innerst inne anser jag att det ska löna sig att vara trogen bankkund.

Med tanke på hur bankernas vinstintressen ökat och deras tillgänglighet har minskat ser jag ingen annan utväg än att byta bank. I alla fall inte om jag även fortsättningsvis ska gå med rak rygg som en någorlunda ekonomisk intelligent samhällsmedborgare.

Annons

Jag har således kunnat göra min läxa i detta demokratiska samhälle som jag lever i och jämfört flera olika bankers erbjudande och villkor. Men mitt hjärta håller på att gå i tusen bitar. Vem kan man lita på?

Det är egentligen inte bankernas vinster som upprör mig allra mest. Det är hur det politiska landskapet har utvecklats, inte minst i Ystads kommun.

Här, i Ystad min barndomsstad, finns det just nu så många politiska skandaler, som skapar rubriker i både tidningar, radio och TV som gör att många med mig, nästan är på väg att ge upp eller i alla fall att förlora den allra sista gnuttan hopp och inte drabbas av politikerförakt.

2024 går under namnet Supervalår. Valet 2026 i Sverige känns mer som ett superviktigt val, ja kanske till och med som ett ödesval.

För att veta vem jag och andra kommuninnevånare verkligen kan lita på när det gäller aktuella politiska frågor i Ystad, har jag en uppmaning till YA. Gör som inför ett kommun-, region och riksdagsval. Lyft fram alla obesvarade frågor till företrädare för de olika politiska partierna som finns i Ystad, om till exempel Försvarsutbildarna, sparkande av två kommundirektörer, larmhärvan, hyresavtal, mutor och annan korruption, nedskärningar i skola, vård och omsorg, tavlan Dragoner rida till havs, annektering av kommunal mark (listan kan göras längre!).

Ställ politikerna till svars, hur ställer de sig i de olika frågorna? Låt politikerna redogöra för sina ställningstagande. Nästan helt säker på att det blir årets mest lästa YA.

Jag vill önska mig själv, att politikernas svar inte gör så att det blir samma utväg som med min bank, det vill säga att det räcker nu – så, jag byter min hemvist till en annan kommun.

Mariann Persson, Ystad

Svar: De frågor du nämner kanske inte direkt har någon bäring på EU-valet, men vi kommer självklart att fortsätta skriva om de många missförhållanden som Ystads Allehanda har avslöjat. Fortsatt granskning – och ansvarsutkrävande av politiker när det är befogat – följer. Det är ett löfte, Mariann!

Lars Mohlin, chefredaktör

Annons
Annons
Annons
Annons