Annons
Insändare

Mikael Holmberg (MP): Gläds åt minskad energianvändning

Svar på Thony Blomgrens (SD) inlägg angående ”Resursslöseri av Tomelillapolitikerna” i YA 4 mars.
Tomelilla • Publicerad 6 mars 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Välkommen till TOMelilla eller TomeLILLa.
Välkommen till TOMelilla eller TomeLILLa.

Till en början så var din förklaring av Miljöpartiets motion vårdslöst förenklad. Vår motion bygger på investeringar finansierade av minskad driftkostnad. Det är svårt att se hur detta kan tolkas som ”lättsinniga sätt att hantera skattebetalarnas medel på”.

Vill även betona att Miljöpartiet är positivt till förslaget om att upphandla ett underhållssystem för fastigheterna. Vi är övertygade om att detta kan underlätta för förvaltningen att hantera och förbättra de underhållsplaner de redan idag arbetar med.

Annons

Sen kan vi väl även vara ärliga med att detta var förvaltningens förslag och inte något som fanns med i er motion. Men ni lyfte fram frågan kring underhåll och det är verkligen en viktig fråga.

Men faktum kvarstår att det är två olika saker vi diskuterar, båda är viktiga men att ett av förslagen skulle ersätta det andra är ett missförstånd från din sida. Din oro kring att detta ska generera dubbelarbete är även den obefogad.

Allt det arbete som kommer att krävas för att registrera alla byggnader i underhållssystemet kommer ju även kunna användas som indata när man tittar på energiprestanda för att identifiera lämpliga fastigheter att applicera vår motion emot.

Underhållssystemet kommer inte att kunna ge förslag på hur fastigheterna och deras tekniska system ska byggas om för att minska energianvändningen. Detta är trots all digitalisering, fortfarande mest grundat på traditionellt ingenjörsarbete och kreativitet.

Så istället för att vara upprörd över vårt förslag så var i stället glad åt att den minskade energianvändningen kommer kunna finansiera framtida underhåll.

Bra för miljön och bra för ekonomin.

Mikael Holmberg

Miljöpartiet Tomelilla

Annons
Annons
Annons
Annons