Annons
Insändare

Miljöpartiet: Onödiga plaster måste fasas ut

För Miljöpartiet är det en självklarhet att ta tag i miljöproblemen. I Sverige ska föräldrar aldrig behöva oroa sig över hur miljögifter påverkar barnens hälsa, man ska kunna handla utan att lusläsa innehållsförteckningen efter mikroplaster och vara trygg med att man inte bidrar till onödig miljöförstöring i vardagen.
Kimat • Publicerad 5 mars 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Anders Wiklund / TT

För att uppnå det minskar vi spridningen av mikroplaster i naturen genom att fasa ut onödiga plaster ur våra system.

Det är inget litet åtagande men vi är på god väg. Inom EU har vi drivit på för ett stopp av ytterligare tillverkning av onödiga engångsartiklar i plast, här hemma har vi tillsatt en utredning för att få bort ännu fler plastprodukter och nu har vi infört en skatt på plastpåsar.

Annons

Det är inget unikt för Sverige att vilja begränsa användningen av plastpåsar. I 90 länder är plastpåsar delvis eller helt förbjudna och i ytterligare 50 länder har man redan infört en skatt på plastpåsar.

Skatten på plastpåsar löser självklart inte alla miljöproblem, utan är en liten del i den gröna omställningen där höjda miljöskatter växlas mot sänkt skatt på jobb och företagande. Vi vet att det gör skillnad. När det kostar att bidra till ökade utsläpp och miljögifter, men lönar sig att göra klimatsmarta val, så blir samhället grönare. Det är en viktig princip som gör att alla i Sverige kan delta i den gröna omställningen.

Plastpåseskatten har kritiserats från högerhåll - M och SD röstade emot - men 59 procent av befolkningen välkomnar den. Det hänger förmodligen ihop med en ökad miljömedvetenhet och frustration över att plastpåsar är det vanligaste skräpet på svenska stränder.

Skatten har även väckt liv i debatten om hur olika material påverkar miljön och hur vi använder våra resurser. MP välkomnar denna ökade miljömedvetenhet! För att kunna lämna över en välmående planet till nästa generation så måste vi minska vår konsumtion, se över produktionen och lämna resursslöseriet bakom oss. Framtiden bygger på att vi är varsamma med planetens resurser – slit och släng måste ersättas med ett system där vi återanvänder och återvinner saker i mycket större utsträckning.

Nyligen visade en undersökning att SD-väljare är mest negativa till plastpåseskatten. Det förvånar oss inte och när bakåtsträvarna kallar vår politik för extrem så har vi ett tydligt svar. Att förbli passiv när den globala uppvärmningen når nya rekordnivåer är extremt, ingenting annat.

Rebecka Le Moine, riksdagsledamot i skatteutskottet och talesperson för biologisk mångfald,

MP Jan Friheden, gruppledare MP Sjöbo kommunfullmäktige.

Annons
Annons
Annons
Annons