Annons
Insändare

Miljöpartiet: Skrota planerna på att privatisera barn- och ungdomspsykiatrin

Allt för många barn och ungdomar lider av psykisk ohälsa. Ångest och depressioner blir vanligare, samtidigt som barn kan få vänta i upp till två år på en neuropsykiatrisk utredning.
Skåne • Publicerad 31 januari 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En skylt visar vägen till akutmottagningen för psykiatri på Skånes Universitetssjukhus i Malmö ( SUS Malmö ).
En skylt visar vägen till akutmottagningen för psykiatri på Skånes Universitetssjukhus i Malmö ( SUS Malmö ).Foto: Johan Nilsson/TT

För att vända trenden krävs krafttag av hela samhället. Samarbetet mellan barn- och ungdomspsykiatrin, skolan, elevhälsan, socialtjänsten och andra aktörer måste bli mycket bättre.

Därför är det med stor oro vi läser den styrande Alliansens förslag att privatisera barn- och ungdomspsykiatrin i Skåne. Region Skånes egen utredning visar att det vårdval som Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna nu vill införa riskerar att göra samarbetet mellan till exempel skola och psykiatrin mycket svårare.

Annons

Så har kritiken mot förslaget också varit massiv.

Chefsläkarna för samtliga Region Skånes psykiatriska kliniker varnar för katastrofala följer av ett vårdval. Personal inom BUP och representanter för patienter och anhöriga har offentligt gått till hård kritik mot förslaget.

Det strategiska rådet för psykisk hälsa i Region Skåne avråder och både chefläkare och medicinsk rådgivare i Psykiatri Skåne anser att nackdelarna överväger fördelarna.

Inte ens Region Skånes egen utredning anser att ett vårdval är en bra idé.

Med sådan tung kritik borde det vara självklart för M, C, L och KD att backa från förslaget. Men istället för att lyssna låter Allianspartierna ideologi gå före barnens bästa.

Som lockbete används kortare köer. Men om nu ett vårdval är lösningen, varför säger då både personal och experter nej till förslaget?

Svaret finns i Region Skånes egen utredning. Ett vårdval riskerar att slå hårt mot de svårast sjuka och mest utsatta barnen och ungdomarna. Dagens verksamhet riskerar att dräneras på personal och mottagningarna riskerar att koncentreras till storstäderna i västra Skåne. Därmed blir det barn med mer komplexa sjukdomar och de som bor i östra Skåne, som Ystad, Tomelilla, Simrishamn och Sjöbo, som får betala priset.

Hade Alliansen istället lyssnat på Region Skånes egna medarbetare hade de vetat att det finns andra lösningar för att minska köerna. Mer resurser till BUP, nya arbetssätt och bättre samverkan mellan kommunerna och regionen är några konkreta lösningar.

Region Skånes egen utredning lyfter fram en rad pilotprojekt för att stärka samarbetet mellan skolan och barnpsykiatrin som en bättre väg framåt. Goda exempel finns både i Ystad och Sjöbo. Med ett vårdval riskerar det arbetat att slås sönder.

Miljöpartiet kan bara hoppas att Alliansen börjar lyssna på medarbetare, patienter och anhöriga. Istället för ett vårdval behövs bättre förutsättningar för den verksamhet som redan finns.

Annons

Mätta Ivarsson (MP), gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden

Fredrik Hanell (MP), ledamot i psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons