Annons
Insändare

Moderater: 2024 blir det svårare att vara kriminell i sydöstra Skåne

Under 2024 rullas reform för reform ut för att trycka tillbaka den grova organiserade brottsligheten. Månad för månad kommer det bli svårare att vara kriminell i Sverige, skriver justitieminister Gunnar Strömmer och de fyra kommunalråden i sydöstra Skåne.
Skåne • Publicerad 17 januari 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det ska bli svårare att vara kriminell, är budskapet från justitieminister Gunnar Strömmer (M)i debattinlägget som han signerat ihop med fyra moderata kommunalråd i Sydöstskåne.
Det ska bli svårare att vara kriminell, är budskapet från justitieminister Gunnar Strömmer (M)i debattinlägget som han signerat ihop med fyra moderata kommunalråd i Sydöstskåne.

Vår plan är tydlig: vi ska slå hårt mot det grova våldet, strypa den kriminella ekonomin och bryta rekryteringen av barn och unga. I botten ligger historiskt stora resursförstärkningar till rättsväsendet, från 69 till 90 miljarder kronor mellan 2023–2026.

Under en lång rad av år har vi sett en förfärlig utveckling där flera oskyldiga har drabbats och mist livet i skjutningar, sprängningar och annat grovt våld. Det är en brottslighet som finns såväl i sydöstra Skåne som i hela landet.

Annons

Trots detta finns det flera skäl till hoppfullhet. Vi talar då inte minst om de poliser, åklagare, socialsekreterare, lärare och många fler som varje dag går till jobbet för att göra allt de kan för att vända utvecklingen.

Regeringen har sedan tillträdet satsat stora resurser och beslutat om mönsterbrytande åtgärder för att återupprätta tryggheten i Sverige.

Brottsbekämpningen har fått tillgång till nya effektiva verktyg. Vi har tillsatt en ny polisledning med ett tydligt förändringsuppdrag, bland annat om ökad lokal polisnärvaro. Och i stort sett är alla reformer i Tidöavtalet igångsatta.

Redan under 2024 kommer vi att se resultat av det här arbetet. Månad för månad blir det svårare att vara kriminell i Sverige:

– Januari: Dubbla straff för grovt vapenbrott. Vi dubblar minimistraffen för den som hanterar vapen eller sprängmedel, från två års fängelse till fyra.

– Februari: Vistelseförbud. Polisen ska ges möjlighet att förbjuda gängkriminella från att vistas i ett visst område för att förhindra brottslighet.

– Mars: Visitationszoner. Polisen ska kunna införa en så kallad säkerhetszon inom ett visst område och under en viss tid för att söka efter vapen och andra farliga föremål i förebyggande syfte.

– April: Stärkt skydd för polisanställda. Poliser som arbetar i fronten mot de kriminella nätverken ska kunna signera beslut och handlingar med annat än eget namn.

– Maj: Vräkning av kriminella. Det ska bli lättare att säga upp hyresgäster som har begått brott, bland annat på grund av brottslighet som skapar otrygghet för andra boende.

– Juni: Ökade möjligheter att ta brottsvinster. Rättsväsendet ska kunna ta oförklarade kontanter och lyxartiklar som inte står i rimlig proportion till en persons legitima inkomstkällor.

Annons

– Juli: Fler preventiva tvångsmedel. Fler tvångsmedel, bland annat hemlig rumsavlyssning och husrannsakan, ska få användas för att förhindra allvarlig brottslighet som begås till exempel inom kriminella nätverk.

Om vi håller hjärtat varmt och huvudet kallt, om vi förstår att verkligheten kräver att vi måste göra på ett nytt sätt för att åstadkomma förändring, om vi arbetar tillsammans och inte ger upp hoppet – då är ett tryggare, säkrare och friare sydöstra Skåne och Sverige möjligt.

Gunnar Strömmer (M), justitieminister

Jeanette Ovesson (M), kommunalråd i Simrishamns kommun

Per-Martin Svensson (M), kommunalråd i Tomelilla kommun

Magnus Weberg (M), kommunalråd i Sjöbo kommun

Paula Nilsson (M), kommunalråd i Ystad kommun

Annons
Annons
Annons
Annons