Insändare

Moderaterna: Arbetet för att ge skåningarna bästa möjliga vård fortsätter

Skåne Artikeln publicerades
Lunds universitetssjukhus
Foto: Johan Nilsson / TT
Lunds universitetssjukhus

När Allians för Skåne tog över styret i Region Skåne ville vi göra en del organisatoriska förändringar för att korta köerna, genomföra en utökning av den nära vården, ta tag i ekonomin och värna om de små sjukhusen.

Därför bildades 1 januari 2019 åtta sjukhusstyrelser, med syfte att minska avståndet mellan politiken, personal och medborgare.

Sjukhusen skulle få större möjlighet att profilera sig samtidigt som den nära vården ska kunna utvecklas i ett tätare samarbete med primärvården- allt för att patienterna ska få bästa möjliga vård.

De lokala sjukhusstyrelserna har till uppgift att underlätta införandet av nya arbetsmetoder och förbättra arbetsmiljön genom att ta tillvara på personalens kunskap och förslag. Vi ska också se till att resurser läggs där de gör mest nytta.

Allians för Skåne har under året som gått vidtagit en mängd åtgärder för att korta köerna, och nu ser vi positiva tendenser. Exempelvis har köerna till hjärtavdelningen kortats i Trelleborg och i Ystad har man fokuserat på att utveckla den nära vården bland annat genom mobila vårdteam och samarbete med andra vårdgivare med gott resultat.

På SUS har man infört flertalet satsningar för att minska köerna på kvällar och helger för öka tillgängligheten. I Landskrona har man intensifierat arbetet med digitalisering för att göra sjukvården mer effektiv och tillgänglig för både patienterna och personalen.

En gemensam långsiktig uppgift för våra sjukhus är kompetensförsörjningen och därför är det viktigt att vi redan nu hittar nya arbetssätt för att göra vården ännu bättre och öka attraktiviteten som arbetsgivare.

Vi är stolta över våra sjukhus i Skåne, men vi klarar inte allt själva, utan vi måste fortsätta att utveckla vårt samarbete mellan sjukhusen och nyttja varandras lokala styrkor, vilket de gemensamma kölistorna är ett exempel på.

Sjukhusstyrelserna möjliggör helt enkelt att det blir en närhet, både på och mellan sjukhusen. Vi har kommit en bit på väg – men det finns fortfarande en del att förbättra. Arbetet för att ge skåningarna bästa möjliga vård fortsätter.

Målet för oss i Allians för Skåne är att vi i våra sjukhusstyrelser ska kunna leverera god vård i rätt tid, ha en ekonomi i balans och att erbjuda en bra arbetsmiljö.

Gunilla Nordgren (M), ordförande i sjukhusstyrelse Trelleborg

Åsa Ekblad (M), vice ordförande i sjukhusstyrelse Ystad

John Roslund (M), vice ordförande i sjukhusstyrelse SUS

Hans Bertil Sinclair, vice ordförande i sjukhusstyrelse Landskrona

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.