Annons
Insändare

Moderaterna: Skolan ska vara fri från religiösa manifestationer

Svar på Socialdemokraternas insändare i YA 29 februari ”Partiet som säger sig värna om lag och ordning uppmanar tjänstemän att bryta mot lagen”.
Skurup • Publicerad 3 mars 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Demostrationer mot slöjförbud i Skurup.
Demostrationer mot slöjförbud i Skurup.Foto: Sprisse Nilsson

Rättsutlåtandet från professor emeritius Reinhold Fahlbeck och Europadomstolens rättspraxis är mycket tydlig. Sverige och andra länder som tillämpar den religionsneutrala, eller sekulära, skolmodellen där religiösa manifestationer inte är tillåtna i skolan har möjlighet att införa slöjförbud, enligt Europadomstolen för att skydda såväl alla elever från att utsättas för religiösa påtryckningar i skolan som att skydda det demokratiska samhället.

Varken skolverket, eller de som i debatten stödjer sig på skolverkets uttalande, såsom rektorer eller socialdemokrater, har angett en enda dom som stödjer deras påstående om att slöjförbud vore olagligt.

Annons

Det finns en anledning till detta. Europadomstolen, som dömer i ärenden gällande EKMR, europakonventionen för mänskliga rättigheter, och är överställd svensk lag enligt regeringsformen, har nämligen aldrig dömt till deras fördel.

Socialdemokraterna uppger att de ser slöjförbud som en begränsning av yttrandefriheten. Men begränsningar i alla barns mänskliga rättigheter att gå i en skola fri från religiösa påtryckningar tycks acceptabelt, i demokratins namn och i syfte att hedra flickors ”fria val” att bära muslimsk slöja?!

Det innebär alltså en av två saker. Antingen har man fel i sitt påstående gällande lagligheten, eller så anser man inte att Sverige är eller fortsättningsvis ska vara ett demokratiskt samhälle där religiösa manifestationer i skolan skall vara förbjudna.

Den alternativa förklaringen, att svenska skolor framöver ska vara en plats för religiösa manifestationer, oavsett religion, borde alla som säger sig värna om det öppna demokratiska samhället kunna ta kraftigt avstånd från? Då återstår endast en, betydligt mer trolig, förklaring. Så småningom får vi svaret.

Johan Bolinder (M), kommunstyrelsens ordförande

Nicklas Olsson (M), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

Åsa Ekblad (M), ordförande. skolutskottet

Annons
Annons
Annons
Annons