Annons
Insändare

Nina Glans: Talkshow är ett etablerat uttryck sedan många år

Kommentar efter Leif Hjärres öppna brev ”P1:s program Talkshow borde få namnet ”Delvis struntprat” i YA 1 februari.
Media • Publicerad 3 februari 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 20200710Exteriör på Sveriges Radio.Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430
STOCKHOLM 20200710Exteriör på Sveriges Radio.Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430Foto: Christine Olsson

Man kan absolut ha synpunkter på att allt fler engelska ord blandas in i svenskan. Men programmet som sänds i P1 mellan kl 15 och 16 på eftermiddagarna har kallats talkshow i åtminstone 15 år.

Fram till för ett år sedan var det Talkshow med Nordegren och Epstein, som i folkmun mest blev känt som Nordegren&Epstein. Numera är det Talkshow med Katherine Zimmerman, Daniel Sjölin och Jonas Bonnier.

Annons

Talkshow är ett etablera uttryck för en viss typ av program i medier. I P1 är det ett sätt att markera skillnaden mellan detta, mer underhållande och personliga, program och aktualitets- och nyhetsprogrammet Studio Ett som sänds direkt efter, mellan klockan 16 och 17.45.

Båda dessa program är ju pratprogram, talade program, liksom i övrigt hela P1 är en talad kanal. Så det fungerar inte riktigt att kalla det pratprogram, som vissa lyssnare föreslår ibland.

Som Sveriges Radios/SVTs språkvård uttrycker det: ”Talkshow kan vi se om ett lånord som är etablerat på svenska (med svensk böjning och försvenskad hopskrivning). Talkshow finns med i svenska ordböcker (till exempel i Svenska Akademins: Svensk ordbok), som synonym till pratshow, med svenska belägg från tidigt 70-tal.”

I P1 har vi ett språk som följer med sin tid och språket förändras över tid. Ibland kan det bli fel och språkfrågor är något som ständigt diskuteras på Sveriges Radio.

Men just talkshow är ett sedan länge etablerat ord hos oss. Och jag kan försäkra att vad som är struntprat eller ej, det finns det tusentals olika åsikter om bland P1:s 1,8 miljoner lyssnare.

Nina Glans, Kanalansvarig P1, Sveriges Radio

Annons
Annons
Annons
Annons