1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Oansvarigt inte rätta mun efter budget

Replik till Isabella S. och Albin N, SSU Ystad. Mönstret upprepar sig från ”vänstern” i Ystad. I ett antal insändare reagerar ni konfrontativt och osakligt på våra ambitioner att hålla oss inom budgeten för 2019, en budget som ni dessutom själva lyckats få ett minoritetsbeslut på.
Göran Göransson (KD) ska inte lägga ner några verksamheter.
Foto: Mark Hanlon

Förnuftsmässigt borde det egentligen inte finnas någon åsiktsskillnad mellan treklövern (M, L, KD) och oppositionen om att hålla sig inom de tilldelade ramarna samt hålla en god hushållning.

En ansvarsfull politiker ska enligt vår mening alltid ha detta som ledstjärna. Tyvärr har ni inom socialdemokratin under förra mandatperioden verkligen inte levt upp till detta, vilket knappast är försvarbart och dessutom ansvarslöst.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Resurserna privat men också i det offentliga sammanhanget är som alla vet begränsade och privatpersoner som politiker har att hantera denna utmaning.

I de bästa av världar kan kommunerna utföra allt lovvärt utan begränsningar. Vi lär aldrig komma dit, vilket innebär att ansvariga politiker och tjänstemän i kommunen ständigt måste prioritera och också ha modet att välja bort.

Vi vill påstå att vi inom treklövern värnar om barn och ungdomar på ett ansvarsfullt och realistiskt sätt.

Vi sätter de lagstadgade basverksamheterna i första rummet – dessa ska hålla en hög kvalitet och också fortsättningsvis kunna leva upp till Ystads goda rykte.

Överväganden angående de icke lagstadgade tjänsterna samt den administrativa organisationen måste bli konsekvensen av detta resonemang. Det är därmed inte sagt att dessa verksamheter på något sätt inte är bra och värdefulla för barn och ungdomar.

För att kunna ta ställning måste vi politiker självklart inventera kostnader men också konsekvenserna för målgruppen verksamheten riktar sig mot. I nuläget finns det inga planer eller någon dold agenda att lägga ned någon verksamhet.

Vi kan däremot inte lova något i ett framtida scenario något annat vore hyckleri. Flertalet vet vilken ekonomisk verklighet vi går till mötes vilken med all säkerhet inte ger större ekonomiskt utrymme i kommunerna.

Vi kommer med andra ord att bli tvungna att göra smärtsamma prioriteringar. Ett sätt att lösa utmaningarna tror vi kan vara att inbjuda den ideella sektorn in i vår kommunala verksamhet i en helt annan omfattning än tidigare.

Vi kommer fortsättningsvis att arbeta för en budget i balans. Det vore tacksamt om alla ni som ifrågasätter våra ambitioner förklarar hur ni tänker lösa den krassa ekonomiska verkligheten.

Vi ser fram emot realistiska förslag till besparingar – att ständigt bittert klaga och vantolka är ingen konstruktiv väg framåt. Förhoppningsvis inser även ni inom ”vänstern” att vi måste ” rätta mun efter matsäck”.

Göran Göransson (KD)

Magnus Anderberg (M)

Läs mer

Sommarporträttet

Scenografen som fick nog av Rom och flyttade till Ystad

Nu renoverar Francesca Goretti saluhallen.

Tomelilla

Österlen: Mus orsakade strömavbrott

En mus orsakade på tisdagsförmiddagen ett strömavbrott i Södra Björstorp.

Sport

Handboll: Detta kunde IFK:s norrmän om Ystad

Löfvén dock ett okänt namn för nyförvärven.

Simrishamn

Bilinbrott vid turistattraktion

Polisen uppmanar bilägare att tömma bilen själva.

Simrishamn

Näringsliv: Spolbilsföretag köps av större koncern

Köparen har verksamhet i hela Skåne.

Miljö

Anmälde grannens solcellsanläggning – länsstyrelsen avslår ärendet

Hävdar att solcells-utsikten gör huset omöjligt att hyra ut.