Annons
Insändare

Patrik Ohlsson: Bäst om kollektivtrafiken bär sina egna kostnader

Replik på Sture Antonsson: ”Borgerliga regionpolitiker straffar de som väljer bort bilen” i YA 2 februari .
Skåne • Publicerad 4 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilar i kö.
Bilar i kö.Foto: Magnus Andersson/TT

Det är korrekt att Sverigedemokraterna deltog i beslutet om årets biljettprishöjning. Detta skedde i enlighet med beslut från 2017 om att biljettpriserna ska följa konsumentprisindex.

Detta index steg på grund av inflationen kraftigare än vanligt under 2022, vilket tyvärr drabbade konsumenterna hårt. Till exempel steg matpriserna under 2022 med cirka 20 procent.

Annons

Det är också värt att påpeka att Socialdemokraterna, som nu protesterar mot de nya biljettpriserna, själva styrde 2017 när nämnt beslut togs.

Priserna på el och drivmedel har också stigit under lång tid av socialdemokratiskt styre av Sverige, vilket kraftigt påverkar kollektivtrafikens kostnader. Bland annat har väl fungerande kärnkraft lagts ner, vilket bidragit starkt till höga elpriser.

Du skriver att du är orolig för klimatpåverkan och att vi har råd att sänka biljettpriserna i Skånetrafiken, men du skriver inte hur. Höjer vi skatten så får alla betala, det vill säga även de som inte nyttjar kollektivtrafiken. Bland dessa finns cyklister och fotgängare, som bidrar till ännu lägre klimatpåverkan än kollektivtrafikresenärerna.

Det vi sverigedemokrater tror på är tvärtom att kollektivtrafiken på sikt ska bära sina egna kostnader i högre grad än idag. Dit når vi genom fortsatt arbete för en punktlig och trygg kollektivtrafik av hög kvalitet.

Patrik Ohlsson (SD), 1:e vice ordförande i kollektivtrafiknämnden

Annons
Annons
Annons
Annons