Insändare

Patrik Ohlsson: Resandet skulle minska med lägre biljettpriser

Replik på Sture Antonssons insändare ”SD agerar tvärt emot världens samlade vetenskap” i YA 7 mars.
Skåne • Publicerad 13 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pågatåg som har blivit rekorddyrt att åka med.
Pågatåg som har blivit rekorddyrt att åka med.Foto: Johan Nilsson/TT

Jag förklarade i mitt förra svar varför det är inte vore någon bra idé varken för hushållens ekonomi eller för miljön att låta andra områden, inklusive skattebetalarnas plånböcker, bära kollektivtrafikens ökade kostnader.

Någon måste betala för dessa och Sture Antonsson berättar fortfarande inte vem han menar ska betala istället, om biljettintäkterna minskar på grund av den prissänkning han vill se.

Det är riktigt att Tysklands regering beslutat om ett kraftfullt stöd till den tyska kollektivtrafiken vilket givit möjlighet till sänkta biljettpriser, men något motsvarande förslag har i Sverige varken genomförts av nuvarande eller tidigare regering.

Om den sortens stöd funnits så hade vi haft andra förutsättningar och kunnat fatta andra beslut för Skånes kollektivtrafik, men vi regionpolitiker har att förhålla oss till den verklighet som råder och ta ansvar utifrån den.

En rad faktorer påverkar om resenärer reser kollektivt, tar bilen, promenerar eller cyklar. Även om prisvärdhet är viktigt, så visar undersökningar från bland annat Svensk kollektivtrafik att punktlighet och enkelhet att resa har ännu större betydelse för resenärerna.

Skulle vi fatta beslut om att sänka biljettpriserna på bekostnad av de faktorerna, så skulle resandet med kollektivtrafiken med all säkerhet minska, fler skulle ta bilen och de klimatutsläpp som Sture Antonsson oroar sig över skulle öka.

Jag kan dock garantera att Sverigedemokraterna aldrig kommer medverka till den sortens beslut för Skånetrafikens del.

Patrik Ohlsson (SD), 1:e vice ordförande i kollektivtrafiknämnden