Annons
Insändare

Paula Nilsson, Per-Olof Lind och Håkad Damm: Socialdemokraterna finansierar sin budget med pengar som inte finns

Under förra torsdagens budgetdebatt inledde Socialdemokraterna med att påtala vikten av ärlighet, att bygga förtroende och att inte bidra till politikerförakt, för att sen presentera en budget där de finansierat hela skillnaden mellan sin och styrets budget med pengar som inte finns.
Ystad • Publicerad 4 december 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Styret i Ystad med Håkan Damm (KD), Paula Nilsson (M) och Per-Olof Lind (L) samt Jan-Åke Isaksson (SD) hade inga problem att komma överens om budgeten för 2024. Men de berättade inte om den i förväg, för vare sig Ystadsborna eller oppositionen, vilket socialdemokraterna Kevin Rasmussen och Karin Voltaire kritiserar i insändaren.
Styret i Ystad med Håkan Damm (KD), Paula Nilsson (M) och Per-Olof Lind (L) samt Jan-Åke Isaksson (SD) hade inga problem att komma överens om budgeten för 2024. Men de berättade inte om den i förväg, för vare sig Ystadsborna eller oppositionen, vilket socialdemokraterna Kevin Rasmussen och Karin Voltaire kritiserar i insändaren.Foto: Carl Johan Engvall

Allvarligare är att detta är information i en pågående tvist. De ger alltså motparten information som påverkar vårt förhandlingsläge på ett negativt sätt. Det tyder på en häpnadsväckande inkompetens i Socialdemokraternas ledning. Juristerna har varit tydliga med att de i nuläget inte har kommit så långt att de kan ge summa, tid eller ens om vi kan få tillbaka några pengar.

Vidare så står det fritt för styret att välja tidpunkt för när vi offentligt presenterar vår budget. Oppositionen fick styrets budgetramar redan på kommunstyrelsens arbetsutskott i början av oktober. Så Socialdemokraternas påstående om att de inte haft något att opponera på faller i så fall tillbaka på deras bristande förmåga att ta till sig information.

Annons

Sen ger sig Socialdemokraterna in i en underlig debatt om att de visst kan hitta på nya pengar i budgetskedet, eftersom ”budget är ett antagande och årsredovisningen är facit”. Visst är budget ett antagande, men det bygger på den information man har vid det tillfälle då budgeten läggs.

Den information vi har om de pengar som Socialdemokraterna lagt in i sin budget är att de inte finns. De har inga som helst belägg för den summa som presenteras, bara en förhoppning om att de ska komma Ystads kommuns invånare tillhanda. Något som vi naturligtvis också hoppas. Men en förhoppning gör inte att vi kan lägga med dem i en seriös budget. Och vi skulle aldrig gå ut med information som saboterar en pågående förhandling.

Men det är ett återkommande problem med den nuvarande oppositionen. De har inte förmågan att se vilken information som är lämplig att gå ut med och när. Vi är helt för transparens och öppenhet. Men vi som politiker har också ett ansvar att hantera känslig information på ett klokt sätt.

Avslutningsvis så vill vi välkomna Kevin Rasmussen och Karin Voltaire in i den riktiga budgetdebatten, den där man tar ansvar för den budget man representerar. För när det kom till att försvara låtsaspengarna så lös ni med er frånvaro i kommunfullmäktige. Att inte våga stå upp för de tveksamheter som man bidragit med tyder på ett väldigt svagt ledarskap i det Socialdemokratiska ledet.

Styret har lagt en budget i balans och där våra prioriteringar och satsningar går till barn, unga och våra äldre. Det är att ta ansvar och prioritera i en tuff ekonomisk tid.

Paula Nilsson, M

Per-Olof Lind, L

Håkan Thorén Damm, KD

Annons
Annons
Annons
Annons