Annons
Insändare

Pia Ingvarsson och Lars Johansson: Akejs eget parti har styrt utvecklingen

I fredagens YA 4 november finner Christer Akej (M) i inlägget ”Politikerna måste ta befälet över var vården ska bedrivas” det orimligt att tre viktiga specialistläkarmottagningar, gynekologi, öron-näsa hals och ortopedi försvinner från Simrishamn. Ja, som man sår får man skörda.
Simrishamn • Publicerad 8 november 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sjukhuset i Simrishamn tappar från februari specialistvård till Skurup.
Sjukhuset i Simrishamn tappar från februari specialistvård till Skurup.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Christer Akejs parti, Moderaterna har varit ledande i att skapa det system för sjukhusvården som vi nu ser de tydliga konsekvenserna av.

Den påstådda valfriheten blev i Simrishamn först ett val mellan Capio och Capio (multinationellt vårdföretag) och ska nu ersättas av Intigheten på Österlen.

Annons

När vården blir en produkt som ska upphandlas på en marknad så är det nu skedda en naturlig konsekvens av marknadens regler. I dessa ingår vare sig vård efter behov eller geografisk spridning.

Utbud styrs av efterfrågan och förutsättningar för goda vinstuttag. Om ett är vi överens. Den nuvarande utvecklingen är orimlig.

Då är frågan. Vill Moderaterna i region Skåne medverka till en systemförändring som återför vården där den hör hemma, i allas vår tjänst, offentlig sjukvård?

Vill Christer Akej och hans parti på allvar att ”politikerna ska ta befälet över vården” är han och hans parti välkomna att ansluta sig till de krav som vi socialdemokrater drivit sedan länge. Vård ska bedrivas i offentlig regi, baserat på vårdbehov och tillgänglighet.

Därför ska Simrishamns sjukhus utvecklas inte avvecklas och byggas upp anpassat efter människors behov av vård.

För Socialdemokraterna i Simrishamn

Pia Ingvarsson (S), oppositionsråd

Lars Johansson (S), Arbetarekommunens ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons