Annons
Insändare

Roger Jönsson: Vem förhalar egentligen det nya äldreboendet?

Den 11 mars i Ystads Allehanda finns en artikel som heter ”Bara köket kvar att ta beslut om”. I den påstår moderaterna Paula Nilsson och Anne Olofsdotter att det är vi som är i oppositionen som förhalar ärendet med nytt äldreboende så det drar ut på tiden.
Ystad • Publicerad 14 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Paula Nilsson och Anne Olofsdotter tycker att oppositionen förhalat bygget i Trädgårdsstaden i onödan.
Paula Nilsson och Anne Olofsdotter tycker att oppositionen förhalat bygget i Trädgårdsstaden i onödan.Foto: Helena Wennström

Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna (styret) vill ta bort tillagningsköket från det nya äldreboendet. Det vi vill är att det ska finnas ett sådant.

Låt oss titta på fakta över vad som har hänt:

Annons

1: Den 16 juni 2022 fattade kommunfullmäktige i Ystads kommun beslut om att ge Ystadbostäder uppdraget att bygga ett nytt äldreboende i Trädgårdsstaden. Det fattades också beslut om att ett tillagningskök ska finnas i vårdboendet.

2: Den 23 mars 2022 fattade kommunstyrelsen beslut om att Ystadbostäder skulle få uppdraget att bygga nytt äldreboende och i det ska finnas tillagningskök. Enligt gängse gång skulle detta ärende ha kommit upp på kommunfullmäktige i april 2022. Det här glömdes bort av styret att kommunfullmäktige ska besluta i ärendet. Så det kom upp igen på kommunstyrelsen den 17 maj för beslut med förslag till kommunfullmäktige.

3: 15 maj 2021 togs det beslut i kommunstyrelsen om att äldreboendet i Trädgårdsstaden skulle byggas och ägas av kommunen. Vi i oppositionen har sedan det datumet bokstavligt jagat styret med när äldreboendet ska komma igång att byggas.

4: Innan dess var det under 2020/2021 diskussion om att ett privat företag skulle bygga och hyra ut äldreboendet till kommunen.

5: Från den 1 januari 2019 fram tills artikeln 11 mars 2023 är det Moderaterna tillsammans med Kd, L och Sd som styr Ystads kommun.

6: Från den 15 maj 2021 fram tills nu har inget byggande av äldreboendet kommit i gång trots att ett tydligt beslut togs för hela 22 månader sedan.

7: Nu i början av 2023 vill styret i vår kommun ta bort tillagningsköket på äldreboendet.

Utifrån dessa fakta uppstår det ett par frågor: Vem är det som egentligen har förhalat hela äldreboendet? Vem är det som egentligen bär ansvaret för att inget har hänt? Vad säger det egentligen om styrets förmåga att leda och styra Ystads kommun? Är detta att vara en äldrevänlig kommun?

Roger Jönsson (S), Ystad

Peter HellemarckSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons