Annons
Insändare

Saluhallen återfår sin forna glans

Det är med glädje man läser om den varsamma renoveringen av Ystads gamla saluhall (YA onsdag 28 augusti). En byggnad som rakt igenom beskriver en förlorad arkitektur och byggkonst.
Ystad • Publicerad 4 september 2019 • Uppdaterad 25 september 2019
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Saluhallen restaureras med varsam hand, och det gläder Carl Bengtsson.
Saluhallen restaureras med varsam hand, och det gläder Carl Bengtsson.Foto: Sprisse Nilsson

Fastighetsägare Anders Kullberg förtjänar all respekt, mycket beröm och ett stort tack för sin insats. ”K-märkt”, bara den.

Precis som när Saluhallen byggdes – i början av förra seklet – så lägger han stor vikt vid detaljerna. Arbetet får helt enkelt ta den tid det tar.

Annons

Den fantastiska arkitekturen från perioden 1850–1920 handlar nämligen också om arbetstakten – som direkt resultat av handkraften. Med betoning på ”craft”. Det vill säga konstnärskap och yrkesskicklighet. Craftsmanship, som det heter på engelska.

Dessutom bidrar naturligtvis vackra och robusta naturmaterial till helheten i arkitekturen. Kärnvirke och granit bland annat. Dagens smäck går liksom inte att jämföra.

Dåtidens byggmästare skulle ta sig för pannan om de fick se vad som pågår idag. Världsfrånvända arkitekter och en kallhamrad byggbransch som på uppdrag från samhället spottar fram fulbygge efter fulbygge. Att det tillåts få ske är en skandal. Intet annat än en skandal.

Så fortsatt stöd till arkitektupproret. Samt till vår egen kulturhjälte Anders Kullberg.

Förhoppningsvis får han också tag i rätt sorts näringsidkare som hyresgäster. Först då (med dem) kan byggnaden till fullo återfå sin forna glans.

Carl Bengtsson

Rygla

Annons
Annons
Annons
Annons